"Declaratia ministrului finantelor publice aruncaîn aer orice plan de afaceri, scade si mai mult sansele economiei românesti în pragul aderãrii si trãdeazacriza gravaa bugetului national. Din pãcate, anuntul domnului ministru este un model negativ de comunicare, întrucât este de asteptat ca o astfel de decizie safie discutatacu
patronatele si sindicatele si sabeneficieze de un proces de consultare si de estimare a efectelor. În lipsa acestui dialog, ne vedem nevoiti sareactionãm în acelasi mod ca domnul ministru – prin mass-media. Considerãm caîn ceea ce priveste industria alimentarã, dezirabila "reducere a consumului" reprezintao declaratie cinicã, în conditiile în care consumul de alimente în România este sub media europeanã.
Romalimenta militeaza pentru reducerea TVA, arãtând urmãtoarele:
1. Consumul mediu al românilor la principalele grupe de alimente (carne, lapte si lactate, fructe, legume etc.) ne scoate din Europa.
2. România este o exceptie pe continentul nostru, unde majoritatea tãrilor aplicaalimentelor cota redusade TVA, mergând de la 0 (Marea Britanie) la o medie europeanade 8-10%.
3. Cota de 19% este depãsitadoar de Bulgaria (20%, dupacolapsul financiar) si Danemarca (24%, modelul sãu social neavând nici o tangentacu tara noastrã).
În locul reducerii, ni se anuntao crestere a TVA! Ne simtim datori saamintim câteva dintre efectele certe ale acestei mãsurii asupra:
1. Consumatorilor: scumpirea inevitabilaa alimentelorva reduce si mai mult consumul, agresând pur si simplu starea de sãnãtate a natiunii si mai ales a celor douacategorii de risc (tinerii si pensionarii), ambele cu cerinte speciale.
2. Industriei alimentare: cresterea pretului alimentelor, coroboratacu scumpirea celorlalte mãrfuri si servicii de strictanecesitate, va reduce drastic volumul vânzãrilor, deci al productiei interne, accentuând lipsa debuseului pentru materiile prime din agriculturã.
3. Economiei subterane: aici avem de-a face cu un beneficiar cert (poate singurul) al mãririi TVA. Fiscalitatea grea hrãneste economia neagrã. Cresterea fiscalitãtii alimenteazaeconomia neagra(deja estimatade noi la peste 40%) si influenteazanegativ sansele României de a intra în Europa cu o economie sãnãtoasasi capabilasaconcureze cu puternicul mediu de afaceri european. Pentru a ne lãmuri (pe noi " industrie " si mai ales pe consumatori) pentru ce trebuie samâncãm mai putin, solicitãm d-lui ministru (al finantelor publice - n.r.) o dezbatere directã. De preferat ar fi ca întâlnirea safie mediatizatã, pentru ca astfel cel mai avizat juriu (populatia direct afectatã) sajudece argumentele fiecãruia.>
Comentarii articol (0)