Criza financiara, nesiguranta pe care o aduce aceasta si datoriile mari pot afecta sanatatea mintala, se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European. Astfel, conform unor studii, o crestere de 1% a somajului duce la cresterea cu 0,8% a ratei de sinucideri.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Problemele psihologice si sinuciderile au crescut in ultima vreme, motiv pentru care retelele de siguranta ce ofera protectie nu trebuie desfiintate in mijlocul austeritatii, au spus deputatii europeni si expertii particiapnti la un seminar pe aceasta tema, ce s-a desfasurat pe 19 iunie, se precizeaza in documentul de presa.
"Sanatatea mintala merita o atentie speciala in timp de austeritate. De exemplu in Grecia, rata sinuciderilor a crescut cu 40% in prima jumatate a anului 2011. Sanatatea mintala trebuie sa aiba un rol important in programul UE pentru sanatate pe perioada 2014-2020", a spus, in cadrul seminarului, europarlamentarul englez Glenis Willmott.
Totodata, conform cercetatorului David McDaid, datoriile care nu pot fi platite cresc riscul dezvoltarii unei depresii, de aceea o solutie ar fi investitia mai mare in serviciile sociale, ca de altfel si sprijinirea financiara a celor care nu pot sa isi plateasca datoriile.
Serviciile sociale pot ajuta
Jose Luis Ayuso-Mateos, profesor de psihiatrie la Universitatea Autonoma din Madrid, a mentionat factorii de risc pentru bolile mintale si sinucideri: conditiile economice, lipsa sprijinului social, cultura tarii, aratand ca rata sinuciderilor nu creste cand exista retele puternice de servicii sociale, chiar si pe timp de criza.
In acelasi timp, Roberto Bertollini, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe langa UE, a propus cateva masuri pentru reducerea costului uman al crizei financiare: ocuparea fortei de munca si programe de ajutor in cazul datoriilor, ameliorarea serviciilor de sanatate si consolidarea retelelor familiale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)