Decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 416/2012 privind stabilirea unor masuri in sarcina societatilor de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486, din 16 iulie 2012.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Amiral Constantin Balescu nr. 18, sectorul 1, CUI 14045240/01.07.2001, reprezentata legal prin presedinte, in temeiul art. 4 alin. (19) din Legea nr. 32/2000 privind activit atea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, consemnata in extrasul din procesul-verbal al sedintei din data de 20 iunie 2012, in cadrul careia a fost analizata Nota nr. AO.20.334 din 12 iunie 2012 privind utilizarea d enumirii PAD in asigurarile facultative de locuinte, au fost constatate urmatoarele: Prin Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, au fost reglementate constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de asigurare im potriva dezastrelor naturale. PAID a fost constituit in vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor. Societatile de asigurare care au devenit actionari ai PAID si-au asumat astfel ducerea la indeplinire a acestui obiectiv al legii, respectiv c uprinderea in asigurare a tuturor locuintelor din Romania, pentru o prima de asigurare rezonabila si pentru un comision deja stabilit, in scopul protectiei financiare a proprietarilor de locuinte in situatia producerii riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de ter en. Societatile de asigurare au folosit denumirea „PAD” sau sintagme derivate din aceasta, precum si sintagma „asigurarea obligatorie a locuintelor” in legatura cu asigurarile facultative, ceea ce a creat confuzie intre asigurarile facultative si as igurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Contractele de asigurare facultative pentru locuinte includ, de regula, riscuri suplimentare la aceleasi prime de asigurare stabilite pentru asigurarile obligatorii, dar totodata in conditiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despagubirii diferit fata de cel prevazut pentru asigurarile obligatorii, respectiv: fransiza, principiul proportionalitatii etc. De asemenea, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum si a excluderilor poate conduce la concluzia ca nu toate contractele facultative acopera toate riscurile prevazute in Legea nr. 260/2008, republicata, asa cum sunt acestea reglementate prin normele emise in aplicarea legii. In scopul apararii drepturilor asiguratilor si al promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, in conformitate cu prevederile art. 5 lit. k) si art. 8 alin. (2) lit. a) si h2) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor d e c i d e:
Art. 1. - Pentru informarea clara si exacta a proprietarilor de locuinte in ceea ce priveste tipul asigurarii pe care acestia il incheie, precum si riscurile acoperite prin politele de asigurare pentru locuinte incheiate, se stabilesc urmatoarele:
- se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte, a denumirii „PAD” sau a sintagmelor derivate din aceasta, a termenului „obligatorie” ori a termenilor similari, precum si a sintagmei „asigurarea obligatorie a locuintelor” sau a sintagmelor similare;
- societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, republicata, si normele emise in aplicarea acesteia (ex.: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite).
Art. 2. - Prezenta decizie va fi dusa la indeplinire de societatile de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte.
Art. 3. - Incalcarea de catre societatile de asigurari a deciziilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor constituie contraventie conform art. 39 alin. (2) lit. a) si c) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu
Bucuresti, 9 iulie 2012.
Nr. 416.
Comentarii articol (0)