Conducatorii auto au din 18 iulie o cale de recurs impotriva hotararilor judecatoresti prin care judecatoria solutioneaza plangerile impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor de circulatie. Daca pana acum aceste hotarari erau definitive si irevocabile, o decizie pe care Curtea Constitutionala a publicat-o recent permite ca ele sa fie atacate cu recurs.
CCR a admis in 15 mai 2012, prin Decizia nr. 500/2012,
exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3 1 al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila. Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul rutier in noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010.
Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 18 iulie 2012 si este
definitiva si obligatorie.
Practic, prin aceasta decizie, CCR a dat dreptul conducatorilor auto
sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza planegerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.
Potrivit prevederilor legale, impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune
plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Pana acum, hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutiona plangerea era definitiva si irevocabila, insa
CCR a admis ca aceasta prevedere este neconstitutionala.
"Avand in vedere ca, in practica, unele instante de judecata, in lipsa unei cai de atac impotriva hotararilor pe care le pronunta,
absolutizeaza prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in materia circulatiei pe drumurile publice. Aceste instante nu isi mai exercita astfel rolul activ in ceea ce priveste administrarea tuturor probelor utile, pertinente si concludente in cauza,
respingand astfel plangerile contraventionale fara a intra in cercetarea fondului", arata judecatorii in motivarea decizie publicata in Monitorul Oficial.
Magistratii de la CCR mai explica, in motivare, ca
eliminarea singurei cai de atac in materia contraventiilor la circulatia pe drumurile publice ar echivala cu golirea de continut a dispozitiilor art. 129 din Constitutie potrivit cu care „impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii”.
"Este de necontestat ca legiuitorul poate limita numarul cailor de atac, insa, prin norma legala criticata, se elimina singura cale de atac si anume recursul", precizeaza judecatorii, care adauga ca 'in materia contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice, prin eliminarea controlului judiciar al hotararilor pronuntate de judecatorie se aduce atingere principiului accesului liber la justitie, dreptului la un proces echitabil, dreptului la aparare, unicitatii, impartialitatii si egalitatii justitiei, golindu-se astfel de continut principiul exercitarii cailor de atac."
Mai mult decat atat, magistratii constata ca aceasta conduita poate constitui
premisa unor viitoare condamnari ale statului roman de catre CEDO, avand in vedere jurisprudenta acestei instante, respectiv Hotararea din 4 octombrie 2007, pronuntata in Cauza Anghel impotriva Romaniei, paragraful 68, in care s-a constatat incalcarea art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ce statueaza cu privire la prezumtia de nevinovatie, vazuta ca una dintre garantiile fundamentale ale dreptului la un proces echitabil."
Decizia CCR care permite ca hotararile judecatoresti pronuntate in materia contraventiilor rutiere sa fie atacate cu recurs intra in vigoare odata cu publicarea, impreuna cu motivarea decizie, in Monitorul Oficial, si anume in
18 iulie.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (17)