Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618, din 28 august 2012.
Acest act normativ introduce un nou articol in Codul de procedura fiscala, art. 1481, care reglementeaza o situatie alternativa in care executarea silita a obligatiilor individualizate intr-un act administrativ fiscal contestat nu poate incepe sau se suspenda.
Concret, potrivit noilor prevederi, executarea silita a obligatiei stabilite printr-un act administrativ contestat nu incepe sau se suspenda daca contribuabilul depune o scrisoare de garantie bancara la nivelul obligatiilor fiscale contestate.
"Valabilitatea scrisorii de garantie bancara trebuie sa fie de minimum 6 luni de la data emiterii", mai precizeaza ordonanta publicata in Monitorul Oficial.
In acelasi timp, OG nr. 16/2012 reglementeaza reguli procedurale pentru incidentele care pot sa apara in perioada de valabilitate a garantiei.
Astfel, noul act normativ stabileste ca in situatia in care, pe perioada de valabilitate a scrisorii de garantie bancara, contestatia este respinsa, in totalitate sau in parte, organul fiscal executa garantia in ultima zi de valabilitate a acesteia daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- contribuabilul nu plateste obligatiile fiscale pentru care s-a respins contestatia;
- contribuabilul nu depune o noua scrisoare de garantie bancara;
- instanta judecatoreasca nu a dispus, prin hotarare executorie, suspendarea executarii actului administrativ fiscal potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Totodata, prevederile din OG nr. 16/2012 stipuleaza ca scrisoarea de garantie bancara ramane fara obiect in urmatoarele situatii:
- contestatia a fost admisa, in totalitate;
- instanta judecatoreasca admite, prin hotarare executorie, cererea contribuabilului de suspendare a executarii actului administrativ fiscal potrivit Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noile reglementari cuprinse in OG nr. 16/2012 intra in vigoare in 3 zile de la data publicarii, si anume in 31 august 2012.
Ce se mai modifica in Codul de procedura fiscala
OG nr. 16/2012 cuprinde si alte modificari ale procedurii fiscale aplicabile.
Spre exemplu, se stabilesc noi reguli in ceea ce priveste ordinea de stingere a datoriilor (despre care am scris mai multe AICI) si se clarifica anumite prevederi referitoare la depunerea declaratiilor online (detaliile le puteti citi AICI).
Pe langa aceste modificari, OG nr. 16/2012 coreleaza prevederile Codului de procedura fiscala cu prevederile noului Cod civil, in ceea ce priveste dispozitiile referitoare la efectuarea platii de catre o alta persoana decat debitorul.
"Avand in vedere ca dispozitiile art. 114 alin. (26) din Codul de procedura fiscala fac trimitere la prevederile din vechiul Cod civil, se impune modificarea acestuia in vederea corelarii cu noile dispozitii ale acestui act normativ", se arata in nota de fundamentare a OG nr. 16/2012.
Dupa modificare, art. 114 alin. (26) va face trimitere la dispozitiile art. 1.472 si 1.474 din Noul Cod Civil, si nu la dispozitiile art. 1093 din vechiul Cod Civil, cum se intampla pana acum.
Comentarii articol (3)