Totusi, imediat dupa ce a fost publicat in consultare publica, Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a cerut Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a introduce coplata la servicii si investigatii in cazul pacientilor cronici, considerand aceasta coplata un atentat la siguranta acestora, informa un comunicat de presa al institutiei remis AvocatNet.ro in 6 august.
Ulterior, in perioada 13-16 august, reprezentantii Ministerului Sanatatii au avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai Colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociatiilor de pacienti, precum si cei ai sindicatelor din sanatate, al caror scop a fost clarificarea anumitor elemente privind coplata, anunta institutia pe site-ul propriu.
In urma procesului de consultare, MS anunta ca pozitia de principiu a organizatiilor prezente la reuniunile de lucru este de a amana implementarea coplatii pana dupa implementarea noii legi a sanatatii. Mai mult decat atat, organizatiile nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata insa, daca institutiile financiare internationale vor insista pe obligativitatea introducerii coplatii, aceasta trebuie sa reprezinte o suma absolut simbolica.
Astfel ca Ministerul Sanatatii a modificat recent proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru publicat in luna august, in sensul ca a redus nivelul coplatii pentru toate serviciile medicale oferite pacientului, de la asistenta primara pana la spitalizare. In plus, noile prevederi stabilesc ca pacientii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, precum si pacientii cu alte afectiuni asimilate celor care sunt incluse in programele nationale de sanatate (hepatita cronica etc.) NU platesc coplata pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni.
Cat vom plati pentru o consultatie?
Potrivit completarilor aduse recent proiectului de act normativ, in ceea ce priveste asistenta medicala primara – consultatiile acordate pacientilor atat in cabinetul medical cat si la domiciliul asiguratului, nivelul minim al coplatii va fi de 2 lei/consultatie, desi initial cuantumul era de 4 lei/consultatie. In plus, noile modificari stabilesc ca nu se va percepe coplata pentru primul serviciu medical pe trimestru in cazul bolnavilor cu afectiuni cronice. De asemenea, asiguratii nu vor plati suplimentar nici pentru efectuarea controlului medical anual pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate.
Tot cu 2 lei/consultatie s-a redus nivelul minim al coplatii in cazul asistentei medicale ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, tariful fiind acum 3 lei/consultatie (initial, suma anuntata era de 5 lei/consultatie, n.red.).
Referitor la analizele medicale de laborator prevazute in pachetul de servicii medicale de baza efectuate in baza unui bilet de trimitere, noile tarife sunt urmatoarele:
- in situatia in care sunt efectuate 1 pana la 5 inclusiv analize de laborator in baza unui bilet de trimitere, nivelul coplatii este 2 lei (fata de 5 lei initial, n.red.);
- in situatia in care sunt efectuate 6 pana la 10 inclusiv analize de laborator in baza unui bilet de trimitere, nivelul coplatii este 5 lei (fata de 10 lei initial, n.red.);
- in situatia in care sunt efectuate peste 10 analize de laborator in baza unui bilet de trimitere, nivelul coplatii este 10 lei (fata de 20 de lei initial, n.red.).
Si nivelul coplatii pentru serviciile de spitalizare a scazut, la jumatate, conform proiectului de hotarare. Astfel, o zi de spitalizare variaza de la 10 lei la 30 de lei, in functie de categoria spitalului, desi, la inceput, coplata varia intre 20 si 60 de lei. Mai precis, o zi de spitalizare in unitatile autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale spitalicesti in spitalizare continua inseamna o coplata de 10 de lei, in timp ce la un spital de categoria 1 nivelul coplatii urca la 30 de lei.
Conform informatiilor de pe site-ul propriu al MS, proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica pana la 9 octombrie 2012.
Puteti consulta in fisierul atasat proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea Contractului-cadru.
Comentarii articol (3)