Stimularea cresterii economice peste tot in UE
O mare parte a bugetului va fi consacrata ocuparii fortei de munca si cresterii economice. Va fi infiintat un nou mecanism de finantare pentru a conecta toate tarile Europei in domenii precum energia, transportul si tehnologia informatiei.
Pentru a pregati viitorul Europei, Comisia propune o crestere semnificativa a fondurilor alocate pentru educatie, formare profesionala, cercetare si inovare. De asemenea, propune ca sumele acordate regiunilor mai putin dezvoltate sa se axeze pe crestere economica si piata muncii - investitii care ar aduce beneficii intregului continent.
Mai multa siguranta
Numeroase probleme actuale nu tin cont de frontierele nationale. Pentru ca o abordare coordonata la nivel european costa mult mai putin decat 27 de abordari diferite, aceste probleme trebuie solutionate in comun. Fondurile pentru agricultura vor viza in primul rand produsele alimentare sigure si sanatoase. 30% din platile directe catre fermieri se vor efectua in functie de respectul pe care acestia il acorda mediului.
Fiecare euro bine investit va imbunatati viata oamenilor si calitatea mediului, in acelasi timp, avand un efect de parghie in multiple domenii: eficienta energetica, combaterea schimbarilor climatice, coeziune sociala, ocuparea fortei de munca etc.
O alta prioritate o constituie gestionarea corespunzatoare a frontierelor externe si finantarea masurilor de combatere a criminalitatii informatice, a terorismului si a altor infractiuni grave.
Un rol mai important pe scena mondiala
Lumea devine din ce in ce mai mica, odata cu dezvoltarea tehnologiei. Crearea de noi aliante si aparitia unor noi puteri la nivel global ne impun sa luam masuri pentru a ne mentine pozitia pe scena mondiala.
Comisia propune sporirea fondurilor alocate pentru apararea intereselor Europei. Evenimentele dramatice din nordul Africii au dovedit, inca o data, impactul pe care tulburarile din tarile invecinate il pot avea asupra statelor membre. Cadrul financiar prevede acordarea de stimulente tarilor care vor aplica reforme politice si economice care sa consolideze democratia in aceasta regiune.
Ajutoarele pentru dezvoltare raman prioritare. Europa, care acorda peste jumatate din fondurile mondiale pentru dezvoltare, va continua sa ia masuri pentru ca valoarea acestora sa ajunga, pana in 2015, la 0,7% din venitul national brut.
Un buget mai echitabil si mai transparent
Avem datoria de a explica modul in care sunt investiti banii contribuabililor. De aceea, noul buget trebuie sa fie mai simplu, mai transparent si mai echitabil. Comisia propune cateva modificari privind modalitatile de finantare a bugetului, urmand ca o serie de noi surse de venit sa inlocuiasca o parte din contributiile bazate pe venitul national brut al fiecarui stat membru. Consideram ca acest lucru ar fi in avantajul cetatenilor si al guvernelor, in acelasi timp.
Comentarii articol (0)