In conditiile in care in Uniunea Europeana somajul afecteaza circa 25 de milioane de persoane, crearea de locuri de munca este o prioritate a UE. Pentru multi cetateni, solutia este cautarea unui loc de munca in alta tara din UE, unde posturile disponibile ar putea corespunde nivelului lor de pregatire. Peste tot in Europa exista locuri de munca disponibile - numarul posturilor neocupate a crescut incepand cu jumatatea anului 2009, in special in domenii care se dezvolta rapid, cum ar fi sectorul IT, telecomunicatiile sau economia ecologica.
Pentru a raspunde nevoilor actuale, Comisia a propus o strategie care prevede adaptarea retelei de ocupare a fortei de munca (EURES) pentru ca aceasta sa vina mai usor in sprijinul angajatorilor si al persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Reteaua este formata din serviciile publice de ocupare a fortei de munca si acopera in prezent 40% din ofertele disponibile in 31 de tari europene. In plus, reteaua gazduieste o baza de date on-line care include aproximativ 750 000 de CV-uri.
In baza noii strategii, EURES se va extinde pentru a oferi si mai multe locuri de munca, prin includerea in retea a agentiilor private de ocupare a fortei de munca. Acestea vor fi acreditate si supervizate de birourile nationale create de fiecare tara participanta. Datorita noii strategii, EURES isi va mari capacitatea de a-i ajuta pe tineri sa-si gaseasca un loc de munca sau sa participe la stagii si programe de formare.
Site-ul poate fi utilizat gratuit si, in plus, ofera informatii despre conditiile de viata si de munca din tarile participante - toate acestea in 25 de limbi, intrucat la retea participa cele 27 de state membre ale UE, alaturi de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Elvetia.
Site-ul este accesat in fiecare luna de aproximativ 4 milioane de persoane, iar informatiile pe care le genereaza conduc anual la ocuparea a circa 50.000 de locuri de munca.
Plan de ocupare a fortei de munca
Reformarea EURES respecta prevederile agendei pentru noi competente si locuri de munca, al carei scop este sa creasca flexibilitatea pietelor muncii, sa le ofere lucratorilor competentele de care au nevoie, sa amelioreze conditiile de lucru si sa creeze locuri de munca.
Principalul obiectiv pentru anul 2020 este cresterea, pana la 75%, a ratei de ocupare a fortei de munca in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani. Acesta este unul dintre elementele-cheie ale strategiei UE privind cresterea economica si ocuparea fortei de munca, Europa 2020.
Reformarea EURES ar urma sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2013.
Comentarii articol (1)