Acest lucru este necesar deoarece tarile UE utilizeaza diferite metode de masurare a performantei de mediu a produselor si companiilor, motiv pentru care acestea nu pot fi comparate cu usurinta, puncteaza Comisia Europeana. Mai mult decat atat, termenii utilizati pe etichete sunt adesea vagi si neclari.
In consecinta, aproximativ 48% dintre europeni spun ca nu au incredere in informatiile privind performanta de mediu comunicate pe produse.
Astfel, pentru a sprijini piata produselor ecologice, Comisia propune adoptarea unor norme europene comune. Potrivit sursei citate, una dintre norme ar urma sa masoare impactul produselor asupra mediului, iar o alta, performanta de mediu a organizatiilor sau companiilor.
"Ambele se bazeaza pe metode deja existente si testate. Comisia le recomanda guvernelor statelor membre, companiilor si organizatiilor sa inceapa sa utilizeze de pe acum normele voluntare", atrage atentia CE.
Institutia mentioneaza, de asemenea, ca va pune la dispozitie si orientari privind etichetarea, pentru a le permite europenilor sa cumpere cu incredere. Mentiunile privind performanta de mediu ar trebui sa fie transparente (sa includa informatii cu privire la procedura de evaluare, sursa si criteriile utilizate), relevante, fiabile, complete, comparabile si clare.
Exista mari sanse ca normele comune sa incurajeze mai multe firme sa-si "ecologizeze" produsele, reducand birocratia si cheltuielile necesitate de indeplinirea unor standarde diferite in UE. Companiile vor avea de castigat si prin faptul ca vor putea concura in conditii de egalitate, utilizand aceleasi norme.
Mai mult chiar, Comisia intentioneaza sa elaboreze, in paralel, norme specifice produselor si sectoarelor pentru evaluarea impactului asupra mediului. De asemenea, Comisia isi va aduce contributia la imbunatatirea standardelor internationale in materie de masurare si comunicare a impactului asupra mediului.
---
Produsele ecologice sunt acele produse care, de-a lungul ciclului lor de viata, de la productie, distributie si utilizare pana la sfarsitul duratei lor de viata (inclusiv prin reutilizare, reciclare si recuperare), dauneaza mai putin mediului decat alte produse similare din aceeasi categorie.
Mai multe despre politica de mediu puteti citi AICI.
Comentarii articol (0)