Concret, rezolutia pregatita de Andrew Duff (ALDE, UK), ce contine recomandarile adresate statelor membre si partidelor politice europene privind imbunatatirea organizarii urmatoarelor alegeri europene, a fost votata de eurodeputati cu 507 voturi pentru, 120 impotriva si 18 abtineri.
Potrivit acestui document, partidele politice europene trebuie sa fie prezentate pe buletinele de vot alaturi de partidele nationale si sa isi nominalizeze candidatii la presedintia Comisiei cu mult inainte de alegeri, pentru a permite organizarea unei campanii pe teme europene la nivelul Uniunii.
De asemenea, partidele trebuie sa isi nominalizeze candidatii la Presedintia Comisiei "cu suficient de mult timp inainte de alegeri" pentru a le permite sa isi organizeze o campanie in intreaga UE, pe teme europene, pe baza platformelor partidelor si a programului candidatului pentru Presedintia Comisiei.
Conform rezolutiei, candidatii trebuie sa isi prezinte personal programele politice in toate statele membre UE si sa organizeze o serie de dezbateri publice intre candidatii nominalizati si cer statelor membre UE sa permita emisiuni politice organizate de partidele europene.
"Acel candidat pentru Presedintia Comisiei nominalizat de partidul politic european care va castiga cele mai multe locuri in Parlament sa fie primul avut in vedere care sa aiba ocazia de a obtine majoritatea absoluta necesara in Parlament", puncteaza Parlamentul European.
In plus,statele membre si partidele politice trebuie sa se asigure ca numele partidelor politice europene si, acolo unde este cazul, simbolurile lor vizuale, apar pe buletinul de vot. "Acest lucru nu se intampla in niciun stat membru in momentul de fata", mentioneaza PE.
Totodata, partidele politice nationale trebuie sa ii informeze pe cetateni in cursul campaniei electorale la ce partid politic european sunt afiliati si ce candidat sustin la Presedintia Comisiei.
Partidele politice trebuie sa se asigure ca numele candidatilor membri ai Parlamentului European sunt publicate cu cel putin sase saptamani inainte de inceperea votului. "Partidele trebuie sa aiba in vedere nominalizarea mai multor femei si sa incurajeze reprezentarea egala, acolo unde este posibil", mai arata institutia.
Pentru mai multe informatii despre voturile Parlamentului privind organizarea urmatoarelor alegeri europene (datele votului, numarul deputatilor ce vor fi alesi in fiecare tara etc), puteti urmari site-ul institutiei.
Comentarii articol (0)