Potrit art.5 lit.f) din Legea securitatii si sanatatii in munca (Legea nr. 319/ 2006), un eveniment este definit ca:
- accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu,
- situatia de persoana data disparuta
- accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate,
- incidentul periculos,
- cazurile susceptibile de boala profesionala sau legata de profesie.
Normele legale stabilesc ca orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit.f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia, iar angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, inspectoratelor teritoriale de munca, asiguratorului si chiar organelor de urmarire penala (daca este cazul).
Neanuntarea evenimentelor produse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 lei la 7.000 lei, aplicate de catre inspectorii de munca.
Ce informatii se transmit la ITM
Angajatorul are obligatia sa comunice toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit.f) din Legea nr. 319/2006 catre inspectoratele teritoriale de munca.
Mai mult de atat, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 stabilesc ca se comunica obligatoriu: incidentul periculos, evenimentul care a avut ca urmare un deces, evenimentul care a avut ca urmare un accident colectiv, evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate evidenta, evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate, evenimentul care a avut ca urmare disparitia unei/ unor persoane. In ultimele doua cazuri, evenimentele se comunica Inspectiei muncii dupa primirea deciziei de incadrare intr-un grad de invaliditate.
Prin, la art.109 se stabilesc informatiile care se comunica, si anume:
- denumirea/numele angajatorului la care s-a produs accidentul si, daca este cazul, denumirea/numele angajatorului la care este/a fost angajat accidentatul;
- sediul/adresa si numarul de telefon ale angajatorului;
- locul unde s-a produs evenimentul;
- data si ora la care s-a produs evenimentul/data si ora la care a decedat accidentatul;
- numele si prenumele victimei;
- datele personale ale victimei: vârsta, starea civila, copii in intretinere, alte persoane in intretinere, ocupatia, vechimea in ocupatie si la locul de munca;
- imprejurarile care se cunosc si cauzele prezumtive;
- consecintele accidentului;
- numele si functia persoanei care comunica evenimentul;
- data comunicarii;
- unitatea sanitara cu paturi la care a fost internat accidentatul.
Pentru a inregistra accidentul la inspectoratul de munca, angajatorii trebuie sa completeze un formular tipizat. Documentul, care poate fi descarcat din fisierul atasat acestui articol, trebuie completat cu caractere majuscule sau prin dactilografiere.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.
Comentarii articol (2)