AvocatNet.ro va prezinta principalele subiecte aparute astazi in presa:
Infografie. Romanii, dupa cinci ani de la intrarea in criza: mai saraci si mai indatorati, scrie adevarul.ro
Octombrie 2008 a fost prima luna in care semnele marii recesiuni globale s-au aratat si in tara noastra. De atunci, economia si puterea de cumparare au stagnat, iar somajul si restantele la credite au crescut.
In octombrie 2008, criza din SUA atinsese deja proportii globale, dar in Romania abia se aratau primele semne de recesiune. Incepea trimestrul al IV-lea, primul pe scadere dupa mai multe perioade de cresteri spectaculoase, iar ceea ce a urmat a insemnat o criza severa care in timp s-a cronicizat. „Adevarul“ va propune o scurta retrospectiva a celor cinci ani parcursi de Romania din octombrie 2008 pana in prezent, pe baza datelor relevate in statisticile oficiale si a opiniilor exprimate de economisti.
Daca pana acum evolutia consumului de energie era direct proportionala cu PIB-ul tarii, din acest an, cele doua indicatoare nu mai sunt corelate. Cum pana in 2017 consumul mediu anual de energie se va reduce cu 4%, se ridica un mare semn de intrebare privind ratiunea construirii de noi capacitati
Inainte de aparitia crizei financiare, la un interval de o luna sau doua era anuntata o noua investitie de zeci sau sute de milioane de euro in capacitati de productie de energie electrica. Mare parte vizau termocentralele. Din 2009, majoritatea proiectelor au intrat pe lista de asteptare, investitiile anuntate initial nemaigasindu-se printre prioritatile investitorilor. Mai apoi s-a declansat avalansa investitiilor in energia verde. Atrase de schema de sprijin oferita de stat, persoane fizice sau firme care pana atunci nu aveau nicio legatura cu energia au devenit investitori pe aceasta piata. Astfel, s-a ajuns ca la jumatatea acestui an avizele tehnice si contractele de racordare sa depaseasca 25.000 MW. In prezent, sunt instalati in energie verde putin peste 3.000 MW, iar pana la finele anului s-ar putea atinge aproape 4.000 MW.
88 de milioane €, datoria marilor arendasi catre stat, explica evz.ro.
Romania are 328.051 de hectare de teren agricol pe care, in mare parte, le-a dat in arenda unor oameni de afaceri influenti. Acestia au uitat sau pur si simplu n-au mai vrut sa plateasca redeventa statului, care are de recuperat acum milioane de euro.
Cele 328.051 de hectare de teren agricol sunt administrate de catre reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS). Conducerea acestei institutii a declarat pentru EVZ ca, in momentul de fata, din suprafata totala, peste 269.408 de hectare de teren sunt date in arenda, sub diverse forme, unor persoane juridice sau fizice.
Proprietarii de apartamente au scazut preturile, ca reactie la noile conditii Prima Casa, precizeaza dailybusiness.ro.
Dupa o vara plina de incertitudini care au planat in jurul programului guvernamental Prima Casa, in luna septembrie 2013, preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu pana la 4% fata de acelasi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% fata de anul trecut, potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro.
In vara acestui an, multi romani au fost nevoiti sa amane decizia de achizitie a unei locuinte deoarece situtia era incerta in ceea ce privea continuarea programului guvernamental “Prima Casa”. Dupa ce s-a clarificat faptul ca programul va continua, atat proprietarii, cat si clientii au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii.
Comentarii articol (0)