BNR cere bancilor sa ia masuri daca la scadenta clientul ia mai putin decat a economisit, scrie dailybusiness.ro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar si obtinuta de Mediafax.
Seful brokerilor despre cazul Astra: Este afectata intreaga piata, titreaza capital.ro.
Astra nu se afla in situatia de a nu-si putea plati obligatiile fata de clienti, mai grav este ca situatia acestei companii, care se afla in administrare speciala, afecteaza imaginea intregii piete de asigurari, a declarat, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
'Asa cum a declarat si presedintele Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Dan Radu Rusanu, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat. Aici vorbim, insa, despre impactul financiar. La nivel de reputatie a pietei, lucrurile stau, probabil, mult mai rau. Sa nu uitam ca piata de asigurari nu a beneficiat niciodata de un capital puternic de incredere, asa cum s-a intamplat in cazul pietei bancare, de exemplu. Dincolo de situatia in care se afla compania Astra, de redresare financiara prin administrare speciala, care nu inseamna neaparat ca societatea nu-si va putea plati obligatiile asumate fata de clienti, ceea ce este mai grav este ca aceasta situatie afecteaza imaginea intregii piete de asigurari', a spus Andriescu.
Super "big-brother"-ul pietei financiare genereaza controverse, anunta evz.ro.
O serie de prevederi din proiectul de ordonanta de urgenta care va consfinti infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala au starnit dispute.
Pentru a pune in aplicare o directiva europeana privind stabilitatea financiara, Guvernul a decis sa urgenteze procedurile in vederea infiintarii unei suprastructuri care sa vegheze asupra bunului mers al pietei financiare, respectiv Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM). In acest scop, a fost pusa in dezbatere publica o ordonanta de urgenta, care va sta la baza nasterii acestui mega "big-brother".
Capcanele „electoratei“, pe intelesul tuturor. Devii si mai dator la banca, mentioneaza adevarul.ro.
Mult-trambitata ElectoRATA a Guvernului Ponta, ticluita in laboratoarele BNR, este un mar otravit: asa-zisa “facilitate” indatoreaza si mai mult clientii, in loc sa le usureze povara creditului.
Accesarea ElectoRATEI face ca debitorii cu credite ipotecare sa ajunga sa plateasca agregat bancilor mai mult decat in cazul in care nu ar fi optat pentru ea, chiar si in conditiile in care ei beneficiaza in mod total discriminatoriu de o deducere impozite.
Comentarii articol (0)