Textul de mai jos este transcriptul unei prezentari care avut loc la TED - seria de conferinte globale organizate pentru a raspandi idei care merita promovate, tinuta de Ash Beckam.
Va voi vorbi in aceasta seara despre dezvaluirea unui secret personal si nu ma refer aici doar la secretul de a fi homosexual. Cred ca toti avem secretele noastre. Secretul tau neimpartasit poate fi sa spui cuiva pentru prima oara ca il iubesti, sa spui cuiva ca esti insarcinata, sau sa spui cuiva ca ai cancer, sau orice alt gen de conversatie dificila pe care o avem de-a lungul vietii. Un secret neimpartasit inseamna sa ai o conversatie dificila si, desi subiectele pot varia extraordinar de mult, experienta de a avea un secret personal si de a-l dezvalui este universala. Ne ingrozeste, il uram si trebuie sa-l facem cunoscut.
Acum cativa ani, lucram la South Side Walnut Cafe, un restaurant local. Cat am lucrat acolo, am trecut prin faze intense de lesbiana militanta: nu ma radeam la subsuori, citam versurile lui AniDiFranco de parca ar fi fost vreun cantec bisericesc. Si, in functie de cat de tare imi atarnau pantalonii scurti militaresti si de cat de recent eram rasa in cap, imi era deseori aruncata intrebarea, de obicei din partea unui copil:
-„Aaa, esti baiat sau fata?”
Si urma o tacere ciudata la masa. Imi inclestam falcile ceva mai strans, tineam ibricul cu cafea ceva mai razbunator. Tatal isi rasfoia stangaci ziarul si mama ii arunca o privire de gheata copilului. Dar nu raspundeam nimic si fierbeam in mine. Ajunsesem pana acolo ca, de fiecare data cand mergeam la o masa cu un copil intre 3 si 10 ani, eram pregatita sa lupt. Si este un sentiment groaznic. Asa ca mi-am promis ca data urmatoare voi spune ceva. O sa port conversatia aceea dificila.
Asa ca, in cateva saptamani, s-a intamplat iar:
-„Esti baiat sau esti fata?”
A urmat tacerea obisnuita, dar de data asta eram pregatita, si eram gata sa predau un curs general despre femei la masa respectiva. Aveam pregatite citate din Betty Friedan. Aveam citate din Gloria Steinem. Ma gandeam chiar sa citez un pic din „Monologurile vaginului”.
Asa ca am respirat adanc si m-am uitat in jos, iar la mine se zgaia o fetita de patru ani intr-o rochie roz. Nu era o provocare la un duel feminist, ci doar un copil cu o intrebare: „Esti baiat sau esti fata?”
Deci am respirat iar adanc, m-am asezat pe vine langa ea si i-am spus: „Hei, stiu ca e cam confuz.Parul mi-e scurt ca la baieti si port haine de baieti, dar sunt fata. Stii cum uneori iti place sa porti o rochie roz si alteori sa porti pijamale lejere? Ei, eu sunt genul de fata careia ii plac pijamalele legere.”
Iar copilul se uita fix in ochii mei, fara sa clipeasca, si spune: „Pijamalele mele preferate sunt violet cu pestisori. Imi aduci o clatita, te rog?” Si asta a fost tot. Doar „O, in regula. Esti fata. Ce zici de-o clatita?”
A fost cea mai usoara conversatie dificila pe care am avut-o vreodata. De ce? Pentru ca Fata cu Clatita si cu mine am fost sincere una cu cealalta.
Si ca multi dintre noi, am trait cu niste secrete personale in viata mea si, da, de cele mai multe ori, sentimentele imi erau diverse. Dar in interior, in adancul sufletului, nu-ti dai seama exact ce simti. Stii doar cum e sa traiesti cu un secret in carca. Deci, pe bune, secretul meu nu este mai diferit de al vostru, al vostru sau al vostru. Desigur, o sa va dau 100 de motive pentru care dezvaluirea secretului meu a fost mai grea decat a secretului vostru, dar iata care-i treaba: „Greu” nu e relativ. Greu inseamna greu. Cine-mi poate spune ca sa explici cuiva ca tocmai ai dat faliment e mai greu decat sa-i spui cuiva ca tocmai l-ai inselat? Cine-mi poate spune ca dezvaluirea homosexualitatii cuiva e mai grea decat sa-i spui copilului tau de 5 ani ca divortezi? Nu exista „mai greu”, ci doar „greu”. Trebuie sa incetam sa masuram cat de greu ne e noua fata de altii, pentru a ne simti mai bine sau mai rau fata de secretele noastre, si sa ne compatimim pentru faptul ca la toti ne e greu. In unele momente din viata toti ascundem secrete si poate asa ne simtim in siguranta, sau cel putin mai in siguranta decat daca s-ar afla. Dar sunt aici sa va spun, indiferent cat de bine incerci sa te protejezi, sa traiesti cu un secret in carca nu e un mod de trai.
Imaginati-va cum aratati acum 20 de ani. Cat despre mine, aveam parul prins in coada, o rochie fara bretele si pantofi cu toc inalt. Nu eram lesbiana militanta gata sa lupte cu orice copil de 4 ani care intra in cafenea. Eram paralizata de frica, ghemuita intr-un colt cu secretul meu negru ca smoala, strangand in mana grenada homo. Sa misc vreun muschi a fost cel mai infricosator lucru pe care l-am facut vreodata. Familia mea, prietenii mei sau simpli straini - mi-am trait toata viata incercand sa nu dezamagesc oamenii acestia; iar acum intorceam lumea cu fundul in sus intentionat. Ardeam paginile din scenariul pe care il respectasem toti atata timp, dar daca nu arunci acea grenada, te va ucide ea.
Una din cele mai memorabile aruncaturi de grenada a fost la nunta surorii mele. Era pentru prima oara cand atat de multi din cei prezenti stiau ca sunt lesbi; facandu-mi indatoririle de domnisoara de onoare in rochie neagra si tocuri, mergeam printre mese si am aterizat in final la masa prietenilor parintilor mei, care ma stiau de ani de zile. Dupa o conversatie superficiala, una din femei a strigat:
-„Imi place de Nathan Lane!” Si a inceput batalia pe homosexualitate.
-„Ash, ai fost vreodata in Castro?” (cartier de homosexuali in San Francisco)
-„Pai, da, de fapt, avem prieteni in San Francisco.”
- „N-am fost niciodata, dar am auzit ca e fabulos.”
- „Ash, il stii pe stilistul meu, Antonio? E chiar bun si nu a mentionat vreodata o iubita.”
- „Ash, care e spectacolul tau TV preferat? Spectacolul preferat? Will&Grace. Si stii de cine ne place? De Jack. Jack e preferatul nostru.”Si apoi o femeie, incurcata, dar dorind cu disperare sa-si arate sprijinul, ca sa-mi arate ca e de partea mea, a scapat in final o perla:
- „Uneori sotul meu poarta camasi roz.”
Am avut in acel moment posibilitatea de a alege, ca toti cei care arunca grenade. Puteam sa ma intorc la masa cu iubita mea si alti homosexuali si sa-mi bat joc de raspunsurile lor, sa-i pedepsesc pentru naivitatea si incapacitatea lor de a ma trata corect ca homosexuala sau puteam sa fiu intelegatoare si sa realizez ca asta era probabil unul din cele mai grele lucruri facute de ei, caci sa inceapa si sa aiba acea conversatie insemna pentru ei sa-si scoata la iveala secretele. Desigur, ar fi fost usor sa scot in evidenta greselile lor. E mult mai greu sa-i vezi asa cum sunt si sa admiti ca si-au dat silinta. Ce altceva poti cere de la cineva decat sa incerce? Daca vrei sa fii sincer cu cineva, trebuie sa fii pregatit sa fie sincer cu tine.
Conversatiile dificile nu sunt punctul meu forte. Intrebati pe oricine cu care m-am intalnit. Dar e tot mai usor si urmez ce numesc eu cele 3 principii ale Fetei cu Clatita. Va rog uitati-va prin ochii unui homosexual, dar sa stiti ca in esenta se aplica la oricine are un secret personal de dezvaluit.
Numarul unu: Fii sincer. Da-ti jos armura. Fii tu insuti. Acel copil din cafenea nu avea armura, dar eu eram pregatita de razboi. Daca vrei sa fie cineva sincer cu tine, trebuie sa stie ca si tu sangerezi, ca oricine.
Numarul doi: Fii direct. Spune clar ce ai de spus. Smulge rapid plasturele. Daca stii ca esti homosexual, spune-o clar. Daca le spui parintilor ca poate esti homosexual, vor spera ca poate asta se va schimba.Nu le da sperante false.
Si numarul trei, si cel mai important: Nu te scuza. Spui adevarul tau. Nu te scuza niciodata pentru asta. Probabil ai ranit niste persoane pe parcurs, deci sigur, cere-ti scuze pentru ce ai facut, dar nu-ti cere scuze niciodata pentru cine esti. Da, poate unii oameni vor fi dezamagiti, dar asta e problema lor, nu a ta. E din cauza sperantelor lor despre tine, nu sperantele tale. Este cursul lor, nu al tau. Singurul lucru care conteaza e calea pe care doresti tu s-o urmezi. Asa ca, data viitoare cand ai un secret intunecat si simti ca ai in mana o grenada gata de explodat, sa stii ca toti am trecut prin asta. Poate te vei simti singur; dar nu esti. Stim ca e greu, dar avem nevoie ca tu sa te eliberezi. Nu conteaza cat de bine incerci sa te protejezi; iti garantez ca sunt si altii care asteapta timid, cu secretul lor in brate, ca un suflet curajos sa faca primul pas, asa ca fii acea persoana si arata lumii ca suntem mai mult decat fricile noastre si ca nimeni nu poate trai ascuns cu un secret in carca.
Cu AvocatNet.ro citesti ceva interesant in fiecare weekend. Poti vedea si celelalte texte pe care le-am comentat impreuna aici.
Comentarii articol (5)