Printre cele mai uzuale greșeli de limba română se numără și folosirea incorectă a pronumelui negativ "nimeni". "N-am spus la nimeni", “nu dau la nimeni” sau "n-am cerut la nimeni" sunt doar câteva dintre formulările greșite pe care le întâlnim în fiecare zi.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
“Nimeni” este un pronume negativ care indică inexistența unei ființe. Îl putem utiliza exact în forma asta numai în cazul unor construcții precum:
Am intrat în camera și nu era nimeni. Nu mi-a spus nimeni ce trebuie să fac. Nimeni nu și-a facut tema. N-am văzut pe nimeni la masă.
Adică, doar atunci când el poate răspunde la întrebările “cine?” sau “pe cine?” (spre exemplu, dacă ne raportăm la primul enunț din cele de mai sus - Cine nu era în cameră? - Nimeni.)
Atunci când trebuie să răspundă la întrebarea “cui?” sau “a/ai/ale cui?”, ca să fie corect folosit, pronumele “nimeni” trebuie să devină “nimănui”. Astfel, corect este să spunem:
N-am spus nimănui. (Cui n-am spus? Nimănui.) N-am cerut nimănui. Nu dau nimănui. Câinii străzii sunt câinii nimănui. (Ai cui sunt câinii străzii? Ai nimănui.)
Citiți aici toate articolele publicate în Ghidul pentru supraviețuirea limbii române.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (17)