Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.
Documentul urmeaza sa puna in practica noutatile recent introduse in Legea contabilitatii si, de asemenea, ar putea modifica actualele reguli referitoare la contabilitatea in partida simpla. Daca va fi aprobat de Guvern, atunci proiectul de act normativ ar urma sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2016.
Mai multe detalii AICI.
Nivelul dobanzii pentru neachitarea la timp a taxelor si a impozitelor s-a modificat in martie 2014, in timp ce penalitatea de intarziere a ramas neschimbata anul trecut.
De asemenea, anul trecut s-a stabilit ca dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi esalonate la plata.
Toate aceste aspecte referitoare la regimul dobanzilor si penalitatilor de intarziere sunt valabile si pentru 2015.
Cititi pe larg AICI.
La finalul anului trecut a intrat in vigoare Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane ca zi de sarbatoare nationala.
Acest act normativ statueaza ca ziua de 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala. Atentie, insa! Legea nr. 171/2014 nu modifica si Codul muncii.
Legea nr. 171/2014 precizeaza doar ca, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, autoritatile centrale si locale pot organiza sau sprijini manifestari culturale sau artistice pentru a celebra Unirea Principatelor Romane.
Aflati din acest articol daca 24 ianuarie este sau nu zi libera pentru salariati.
Persoanele care obtin venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului pot sa beneficieze, in mod optional, de concediu pentru cresterea acestuia, dar si de o indemnizatie lunara, asa cum prevede Ordonanta de urgenta nr. 111/2010. Acestea se acorda la fiecare nastere.
Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime.
Mai multe informatii AICI.
Legislatia fiscala privind microintreprinderile a suferit modificari importante in 2013, cand OUG nr. 102/2013 a modificat Codul fiscal. Astfel, noul regim fiscal al microintreprinderilor a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2014.
Acest regim, care este valabil si in 2015, cuprinde noi conditii de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor, ce le permite si societatilor care desfasoara activitati din consultanta si management sa poata sa plateasca impozit de 3% pe veniturile microintreprinderilor. Totusi, veniturile obtinute din activitatile de consultanta si management nu trebuie sa depaseasca 20% din veniturile totale.
In plus si baza de impozitare asupra careia se calculeaza cota de 3% s-a schimbat de la inceputul anului 2014, iar aceasta se aplica si in 2015.
Cititi articolul integral AICI.
Veniturile din dobanzi fac parte din categoria veniturilor din investitii si sunt supuse impozitarii, se mentioneaza in Codul fiscal. Anumiti contribuabili care obtin astfel de venituri au insa niste obligatii fiscale suplimentare fata de stat.
Mai mult decat atat, in Codul fiscal exista prevederi neclare in baza carora si copiii care primesc alocatie de la stat trebuie sa plateasca taxe pentru veniturile din dobanzi. Guvernantii au anuntat insa ca saptamana viitoare urmeaza sa modifice legislatia fiscala pentru a corecta acest fapt.
Aflati din acest articol ce taxe trebuie sa platiti la stat daca obtineti venituri din dobanzi.
Din 21 ianuarie, firmele vor trebui sa afiseze o noua placheta cu "Telefonul Consumatorilor". Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au declarat recent pentru AvocatNet.ro ca anumiti contribuabili vor fi exceptati de la aceasta obligatie.
De asemenea, oficialii au facut referire si la sanctiunile care se vor aplica in cazul in care firmele nu vor afisa noua placheta.
Cititi AICI raspunsul oficial al ANPC.
Legea nr. 11/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2014 si care a intrat in vigoare vineri, a aprobat cu modificari OUG nr. 102/2013 ce reglementeaza impozitul pe constructiile speciale.
Mai exact, impozitul pe constructiile speciale a fost redus de la 1,5% la 1%.
In plus, noile dispozitii au schimbat si modul de calcul al impozitului pe constructiile speciale.
Detalii in acest articol.
Cota redusa de TVA de 9% se va aplica si pentru serviciile accesorii cazarii, nu doar pentru cazarea simpla sau cu mic dejun, asa cum se intampla in prezent.
Noile reguli au fost adoptate in aceasta saptamana de Guvern si sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ care modifica Normele de aplicare a Codului fiscal.
Mai multe informatii AICI.
Comentarii articol (0)