Intr-o zi de 14 februarie de acum 127 de ani era inaugurat, in mod oficial, Ateneul Roman. O parte dintre fondurile necesare construirii cladirii au fost stranse prin subscriptie publica, folosindu-se indemnul "Dati un leu pentru Ateneu!".
Cladirea Ateneului Roman a fost inaugurata in mod oficial in data de 14 februarie 1888, atunci cand Alexandru Odobescu a tinut o conferinta in acest sens, conform Wikipedia.
Ateneul Roman, care este situat in Bucuresti, pe Calea Victoriei (Piata George Enescu), este realizat intr-o combinatie de stil neoclasic cu stil eclectic si a fost construit dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. O parte din fondurile necesare construirii au fost adunate prin subscriptie publica, cu indemnul "Dati un leu pentru Ateneu!".
Pe 5 martie 1889, adica la un an de la inaugurare, a fost finalizata sala de concerte, astfel ca orchestra filarmonica dirijata de Eduard Wachman a putut sa sustina primul concert.
In perioada 1994-2004, Ateneul a fost consolidat, restaurat si modernizat, iar redeschiderea a avut loc in 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International "George Enescu".
In prezent, Ateneul Roman este si sediul Filarmonicii "George Enescu".
Din pagina urmatoare puteti afla despre un alt eveniment important din istorie.
In 1990, pe 14 februarie, sonda spatiala Voyager 1 a facut o fotografie a pamantului de la o distanta-record de aproximativ sase miliarde de kilometri.
La acel moment, Voyager 1 isi completase misiunea principala si parasea Sistemul Solar, insa agentia spatiala americana NASA i-a comandat sondei, la cererea astronomului si autorului Carl Sagan, sa faca o ultima fotografie a planetei Pamant.
Voyager 1 a fost lansata de NASA pe 5 septembrie 1977 si inca se afla in functiune, fiind prima sonda spatiala care a vizitat Saturn si Jupiter si a transmis imagini cu satelitii acestor planete.
In septembrie 2013, NASA a anuntat ca Voyager 1 a iesit din heliosfera si a patruns in spatiul interstelar. Astfel, sonda a devenit primul obiect spatial creat de om care a reusit acest lucru.
Specialistii estimeaza ca Voyager 1 va inceta sa functioneze in jurul anului 2025, atunci cand isi va epuiza sursa de energie pe care o are la bord.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment istoric.
Sonda spatiala americana NEAR Shoemaker a intrat pe orbita asteroidului Eros pe 14 februarie 2000 -- fapt petrecut in premiera in istorie. Un an mai tarziu, aceasta a devenit si primul obiect facut de om care a reusit sa aterizeze pe un asteroid.
Potrivit Wikipedia, Sonda spatiala a fost lansata de NASA pe 17 februarie 1996, in cadrul primei misiuni a programului NASA "Discovery". NEAR Shoemaker a avut ca obiectiv determinarea principalelor caracteristici ale asteroidului Eros si a incetat sa mai functioneze la cateva zile dupa ce a coborat pe acesta.
Datorita imaginilor si informatiilor trasmise de catre NEAR Shoemaker, oamenii de stiinta au putut sa precizeze ce relatii exista intre asteroizi, comete si meteoriti si sa inteleaga mai bine conditiile in care s-au format si au evoluat planetele.
Din pagina urmatoare poti afla ce persoane importante s-au nascut pe 14 februarie.
S-au nascut intr-o zi de 14 februarie:
-
1891: Gheorghe Banea, prozator roman
-
1895: Max Horkheimer, filosof si sociolog german
-
1913: Jimmy Hoffa, lider sindical american
-
1923: Dumitru Bacu, prozator si poet roman
-
1931: Octavian Cotescu, actor roman de teatru si film
-
1935: Grigore Vieru, poet roman
-
1944: Carl Bernstein, jurnalist american
-
1971: Gheorghe Muresan, baschetbalist roman
Afla din pagina urmatoate ce persoanlitati celebre si-au pierdut viata pe 14 februarie.
Au murit intr-o zi de 14 februarie:
-
1779: James Cook, capitan si explorator englez
-
1821: Petru Maior, filolog si istoric roman
-
1891: William Tecumseh Sherman, general american
-
1927: George Cosmovici, compozitor roman
-
1943: David Hilbert, matematician german
-
1969: Vito Genovese, gangster italiano-american
-
1970: Grigore Vasiliu Birlic, actor roman de teatru si film
-
1976: Oscar Han, sculptor roman
Comentarii articol (0)