Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta au fost publicate joi in Monitorul Oficial.
Actul normativ stabileste ca atat salariatii din mediul privat, cat si cei din sectorul bugetar pot primi vouchere de vacanta in limita a sase salarii minim brute, care vor putea fi folosite doar in turismul romanesc.
Voucherele de vacanta reprezinta bonuri de valoare, emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca.
Beneficiile vor fi acordate in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetele angajatorilor.
Detalii AICI.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta un risc fiscal ridicat.
5.400 de contribuabili romani sunt vizati de controale, intr-o prima faza, iar printre acestia se regasesc vedete din showbiz, interlopi, interpreti de manele si alte personalitati ale vietii publice.
Actiunea desfasurata de Fisc face parte din Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF).
Aveti toate informatiile despre acest subiect de actualitate, AICI.
Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, vor fi nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor.
Acestea sunt prevederile cuprinse intr-un act normativ ce va intra in vigoare de la 31 august.
Cei care nu vor respecta dispozitiile risca amenzi de pana la 10.000 de lei.
Cititi in acest articol toate informatiile necesare.
Procedura de inregistrare in scopuri de TVA, care se aplica de doar jumatate de an, va suferi noi modificari, dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent trei acte normative prin care opereaza schimbari la reglementarile actuale.
Astfel, sunt modificate cateva aspecte procedurale care vor permite functionarilor Fiscului sa respinga cererile de inregistrare in scopuri de TVA.
Totodata, va fi extins termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, de la o zi, la 3 zile lucratoare.
Formularul 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA - a suferit si el modificari.
Detalii suplimentare, AICI.
Medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate nu au voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacienti.
Aceasta este decizia luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), obligatorie pentru toate instantele de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, adica 5 august 2015.
Un subiect despre care merita sa cititi, AICI.
Contribuabilii care vor sa fie la curent cu propria situatie fiscala au la dispozitie, de la finalul anul trecut, Spatiul privat virtual.
Acesta este un instrument online care permite persoanelor fizice sa afle, printre altele, situatia contributiilor sociale declarate de catre angajatori.
AvocatNet.ro va ofera aici un ghid pentru obtinerea situatiei contributiilor sociale declarate (sanatate, pensii, somaj).
Sistemul pensiilor militare de stat va fi reintrodus de la 1 ianuarie 2016, data la care va intra in vigoare Legea nr. 223/2015.
Astfel, vor beneficia de pensii militare politistii, militarii si functionarii cu statut special care vor indeplini, de la inceputul anului viitor, conditiile legale de pensionare.
In afara persoanelor care se vor pensiona incepand cu anul viitor, mai multe categorii de pensionari vor beneficia de recalculari in baza noii legi.
Aflati de aici cate persoane vor beneficia de recalcularea pensiilor, potrivit datelor transmise de MApN si MAI.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune, printr-un proiect de lege, modificarea a doua articole din Codul penal, prin care vor fi inasprite pedepsele pentru faptele de ultraj si ultraj judiciar.
Agresiunile indreptate impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat (politist, jandarm) - ultraj, sau cele comise impotriva unui judecator sau procuror - ultraj judiciar, ar putea fi sanctionate cu pedepse mult mai aspre, daca initiativa legislativa a viceprim-ministrului pentru securitatea nationala, Gabriel Oprea, va fi aprobata.
Vedeti aici care vor fi noile pedepse.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca nu mai este obligatoriu ca firmele sa fie reprezentate la recurs de un avocat sau de un consilier juridic, potrivit unui act publicat recent in Monitorul Oficial.
Aceasta decizie vine la nici macar un an de cand judecatorii au gasit ca aceeasi obligatie impusa persoanelor fizice este neconstitutionala.
Mai multe detalii, AICI.
Potrivit proiectului de lege initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), proprietarii care produc pagube vecinilor prin inundatii, ar putea primi amenzi de pana la 10.000 de lei.
Acelasi document stabileste ca presedintele asociatiei de proprietari poate intra in orice locuinta, atunci cand trebuie verificate instalatiile din proprietatea comuna.
Prevederile proiectului de lege nu se aplica momentan. Acesta trebuie votat in Parlament si publicat apoi in Monitorul Oficial.
Mai multe informatii aflati din acest articol.
Comentarii articol (0)