Copiii care împlinesc şapte ani până în luna august şi care nu au fost înmatriculaţi anul trecut în învăţământul primar pot fi înscrişi direct în clasa I, pentru anul şcolar 2016-2017, doar până duminica aceasta, în limita locurilor disponibile.
"Copiii care împlinesc vârsta de şapte ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost înscrişi în învățământul primar în anul şcolar 2015-2016 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I, pot fi înmatriculaţi, doar pentru anul şcolar 2016-2017, în clasele I deja existente, pe locurile disponibile", scrie în documentul publicat pe site-ul ministerului.
Concret, locuri în clasele I sunt disponibile doar în clasele pregătitoare din anul şcolar 2015-2016 care au avut mai puţin de 25 de elevi.
Mai multe informații sunt aici.
Începând cu alegerile parlamentare de la toamnă, românii cu domiciliul în străinătate vor putea să își exercite dreptul la vot și prin corespondență.
În acest sens, Guvernul a aprobat normele privind aplicarea Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență au fost aprobate de Guvern, iar acestea au apărut deja în Monitorul Oficial.
Printre documentele obligatorii fără de care alegătorii nu vor putea vota prin corespondență se numără certificatul de alegător și buletinul de vot aferent acestui tip de vot.
Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi aici.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care angajează lucrători pentru munca necalificată ocazională trebuie să respecte mai multe reguli. În caz contrar, amenzile pot ajunge la 20.000 de lei.
Este important de știut că există 20 de domenii în care zilierii pot lucra, printre care se numără cateringul pentru evenimente, agricultura, colectarea deșeurilor nepericuloase sau activități de interpretare artistică.
Pentru munca depusă, zilierii au dreptul să un salariu stabilit prin negociere directă între părți. Concret, aceștia trebuie să fie plătiți cu cel puțin 6,17 lei pe oră.
Informații despre angajarea zilierilor și ce obligații au ambele părți în desfășurarea activităților ocazionale găsiți aici.
De la începutul lunii februarie, afișarea certificatului de performanță energetică este obligatorie atât pentru proprietarii/administratorii clădirilor de interes și de utilitate publică, cât și pentru proprietarii/administratorii altor tipuri de clădiri vizate de public în mod frecvent.
Concret, în cel de-al doilea caz este vorba despre clădirile de birouri, de învățământ, de comerț, spitale, hoteluri, restaurante, construcții pentru activități sportive, precum și orice alte tipuri de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.
De duminică, 28 februarie, amenda pentru nerespectarea obligației va fi cuprinsă între 1.250 și 2.500 de lei.
Aflați mai multe de aici.
Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Sănătății, perioada de valabilitate a cardului european de sănătate ar putea să fie majorate de la 6 luni, cât este în prezent, la un an.
Iniţiatorii actului sunt de părere că majorarea valabilităţii cardului este necesară pentru a nu limita dreptul asiguraţilor la libera circulaţie în spaţiul european.
De reținut că documentul poate fi folosit doar pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și numai în caz de ședere temporară într-un stat membru UE. Pe de altă parte, acesta nu poate fi folosit de asiguraţi atunci când aceştia se deplasează într-un stat membru UE pentru a beneficia de tratament medical.
Informații despre cardul european de sănătate găsiți aici.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat șapte societăți de asigurare să își recalculeze tarifele RCA în următoarele 30 de zile.
Măsura a fost luată după ce reprezentanții instituției au găsit unele abateri "utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial".
Detalii despre societățile care vor recalcula tarifele polițelor în maximum o lună găsiți în acest articol.
Legea nr. 121/2014 privind eficiența energică a introdus, în august 2014, obligativitatea ca toate apartamentele să aibă contoare pentru căldură până la finele lunii decembrie a acestui an.
Mai precis, aşa cum se arată în actul normativ citat, "în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie".
Trebuie precizat că sunt vizate de această măsură spațiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament sau cu ajutorul unor surse proprii locale la nivel de scară/bloc.
Detalii, aici.
„Comisia de tăiat hârtii” este o platformă online lansată de Guvern în cursul acestei săptămâni. Concret, Executivul dorește să afle de la persoanele fizice și de la companii care sunt problemele birocratice de care se lovesc zi de zi.
„Prin această platformă vrem să identificăm, prin reacția cetățenilor, acele lucruri care pot fi simplificate, iar efortul de a reduce birocrația trebuie făcut în interiorul ministerelor", a anunţat astăzi premierul României, Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.
Potrivit documentului citat, reprezentanţii instituţiei au identificat deja câteva proceduri administrative complicate, care trebuie simplificate pe viitor, ca de exemplu dosarul care trebuie depus pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, dosarul pentru ajutorul de șomaj, demersurile pentru înființarea unei firme sau obținerea cazierului judiciar.
Aflați mai multe despre această inițiativă a Guvernului aici.
Salariatele au dreptul la concediu de maternitate, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Printre condițiile de bază se numără domiciliul sau reședința pe teritoriul României și cotizația la sistemul public de sănătate (cel puțin o lună în ultimul an).
De reținut că durata totală a concediului de maternitate este de 126 de zile calendaristice, care se împart între concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie.
"Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice", dispune ordonanţa de urgenţă.
Citiți mai multe despre indemnizația lunară pe care salariatele aflate în concediul de maternitate au dreptul să o primească aici.
Un proiect de act normativ aprobat recent de Guvern prevede modificarea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun.
Mai precis, dacă documentul va fi aprobat de Parlamemnt și promulgat de președintele țării, din această primăvară vor dispărea de la vânzare țigările cu arome sau aditivi speciali și va apărea obligația verificării vârstei celor care cumpără astfel de produse.
Conform proiectului aprobat de Executiv, produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020.
Pentru mai multe amănunte, citiți acest articol.
Comentarii articol (0)