Contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale este a cincea contribuție socială obligatorie despre care scriem. Până acum am oferit informații despre contribuțiile la sănătate, concedii medicale, pensii și șomaj, iar ultimul articol al seriei va fi despre contribuția la plata creanțelor salariale.
Așa cum prevede Codul fiscal, contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale trebuie plătită de către angajatori pentru toate persoanele pe care le încadrează în muncă. În momentul de față, cota de contribuție este cuprinsă între 0,15% și 0,85% și este diferențiată în funcție de clasa de risc.
În ceea ce privește baza lunară de calcul a contribuției sociale, pentru angajatori aceasta este reprezentată de „suma câștigurilor brute realizate de angajații acestora, în țară și în alte state, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, dispune actul normativ. Aici se face referire, printre altele, la veniturile din salarii în bani și/sau în natură, sumele reprezentând participarea salariaților la profit sau plățile compensatorii suportate de angajator.
Achitarea contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale asigură salariaților o serie de bani și servicii, așa cum prevede Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Concret, salariații pot beneficia de reabilitare medicală, de recuperarea capacității de muncă, dar și de reabilitare și reconversie profesională (inclusiv o indemnizație lunară).
De asemenea, persoanele asigurate pot să primească o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă (strict pentru accidentele de muncă și bolile profesionale), o indemnizație pentru schimbarea temporară a locului de muncă și o indemnizație pentru reducerea timpului de lucru. În fine, legea mai prevede că se pot acorda compensații pentru atingerea integrității, despăgubiri în caz de deces și unele rambursări de cheltuieli.
Notă: Poți citi aici mai multe despre banii și serviciile ce pot fi acordate salariaților pentru care se plătește contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale.
(P) Stiai ca acum poti testa, gratuit, chiar la biroul tau, o cafea extraordinara? Nu trebuie decat sa ne spui unde te gasim pentru test. Ce zici? |
Declararea și plata contribuției la unitățile fiscului
Obligația de a calcula contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale revine, potrivit Codului fiscal, angajatorilor. În ceea ce privește declararea contribuției sociale, acest lucru se face lunar sau trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv până la data de 25 a lunii următoare trimestrului.
Mai precis, angajatorii trebuie să depună formularul fiscal 112, denumit „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”. Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 1045/2012 dispune că declarația se completează cu ajutorul unui program gratuit de asistență (disponibil aici) și se transmite electronic la unitatea fiscală la care angajatorul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții.
Plata efectivă a contribuției trebuie făcută, de asemenea, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau, după caz, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează. În acest sens, Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 531/2016 prevede că plata se face în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”.
Atenție! În situația în care contribuțiile nu sunt reținute sau sunt reținute și nu sunt plătite integral, angajatorii riscă să fie sancționați contravențional, în funcție de cuantumul obligațiilor fiscale sustrase de la plată, cu sume cuprinse între 1.000 și 27.000 de lei, se arată în Codul de procedură fiscală.
Concediul de incapacitate temporară de muncă se ia în calcul la stabilirea pensiei
Concediul pentru incapacitate temporară de muncă, atunci când intrarea salariatului în acesta este cauzată de accidente de muncă și boli profesionale, este luat în calcul la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
De altfel, acesta este unul dintre cele opt tipuri de concedii identificate de AvocatNet.ro, cu ajutorul specialiștilor de la Țuca Zbârcea & Asociații, ce se iau în considerare la calcularea pensiei. Concret, pe listă mai există următoarele șapte tipuri de concedii:
- concediul de risc maternal (pentru protecția sănătății și securităţii salariatelor gravide, a celor care au născut recent și a celor care alăptează și/sau a fătului ori a copilului lor);
- concediul de maternitate (format din concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie);
- concediul paternal (acordat tatălui pentru participarea efectivă a acestuia la îngrijirea nou-născutului);
- concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la trei ani (acordat, la cerere, ori mamei, ori tatălui);
- concediul de acomodare (pentru salariații care vor să adopte copii);
- concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani sau, pentru copiii cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
- concediul de odihnă (ce implică anual o perioadă de cel puțin 20 de zile lucrătoare plătite).
Așadar, contribuția la pensii este plătită pentru salariați în cazul acestor opt tipuri de concedii, așa cum ne-au confirmat Ramona Chițu (Moisa), tax senior manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax, și Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
Principalele drepturi pe care le pot cere asigurații sistemului public de pensii, conform Legii nr. 263/2010, sunt pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate, pensia de urmaş, biletele de tratament balnear, biletele de odihnă și ajutorul de deces. Informații pe larg despre acestea pot fi găsite aici, iar despre contribuția la pensii, aici.