În ultimă lună din 2016, salariaţii cu program normal de lucru, de luni până vineri, au avut parte de trei zile libere legale, în conformitate cu prevederile din Codul Muncii. Mai exact, a fost vorba despre:
- Ziua Naţională a României - 1 decembrie (joi);
- prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
Aşadar, după cum se poate observa, doar două dintre cele trei zile nelucrătoare de sărbătoare naţională au picat în timpul săptămânii de lucru, prima zi de Crăciun fiind într-o duminică, atunci când salariaţii cu program obişnuit au fost oricum liberi.
În acelaşi timp însă, salariaţii din sistemul bugetar s-au bucurat de o mini-vacanţă în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2016, după ce Executivul a decis, prin Hotărârea de Guvern nr. 871/2016, ca ziua de 2 decembrie să fie, la rândul ei, nelucrătoare, în condițiile în care această zi lucrătoare pica exact între 30 noiembrie și 1 decembrie (libere legale) și weekend.
Chiar dacă au stat acasă în 2 decembrie, bugetarii au trebuit să recupereze această zi fie pe 17 decembrie (sâmbăta), fie prin prelungirea timpului de lucru până la 16 decembrie.
În ceea ce priveşte angajaţii din mediul privat, aceştia nu au beneficiat de timp liber în data de 2 decembrie, dar au existat şi angajatori care au acordat zi liberă, printr-o decizie la nivel intern, precum şi salariaţi care au solicitat o zi de concediu de odihnă pentru a se bucura de un weekend prelungit.
Câte zile lucrătoare au fost în decembrie
Aşa cum am explicat deja, din totalul celor trei zile de sărbătoare naţională, doar două au picat în timpul săptămânii luni-vineri, ceea ce înseamnă că, în decembrie, au existat 20 de zile lucrătoare.
Aşadar, în statul de salarii trebuie pontate 20 de zile lucrătoare în decembrie pentru:
- salariaţii din mediul public, care au recuperat ziua de 2 decembrie;
- salariaţii din mediul privat care au mers la lucru în data de 2 decembrie, fără a primi liber în această zi.
Desigur, persoanele din sectorul privat care şi-au luat concediu de odihnă pe 2 decembrie vor fi pontate cu 19 zile lucrătoare. În acelaşi mod, cei care şi-au folosit zilele de concediu de odihnă în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi pontaţi ca atare în statul de salarii.
În ceea ce îi priveşte pe angajatorii din sectorul privat care au dat liber salariaţilor pe 2 decembrie, aceştia au putut fie să renunţe la recuperarea acestei zile, dar să achite angajaților drepturile salariale pentru ziua respectivă, fie să recupereze ziua liberă.
În cazul recuperării zilei libere, aceasta s-a putut face atât în perioada anterioară zilei de 2 decembrie, cât și în perioada ulterioară acestei zile, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru, fie prin prestarea activității în zilele de repaus saptămânal. Totuşi, trebuie ţinut cont de faptul că ziua liberă nu a putut fi recuperată într-o zi de sărbătoare legală (spre exemplu, angajatorul nu a putut cere salariaţilor să lucreze joi (1 decembrie, zi de sărbătoare legală), în loc de vineri (2 decembrie) - detalii aici.
Statul de salarii este acel document care, potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2634/2015, prezintă două întrebuinţări semnificative. Mai precis, acesta serveşte ca document pentru calculul drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor şi al contribuţiilor şi al altor sume datorate, fiind totodată şi document justificativ de înregistrare în contabilitate.
Statul de salarii se întocmeşte lunar (pe secţii, ateliere, serviii etc), într-un exemplar sau în două, după caz. La baza unui stat de salarii stau, printre altele, documentele care atestă timpul lucrat efectiv, listele de avans, de concedii de odihnă sau certificatele medicale.
Comentarii articol (0)