În cazul apariției unor reacții adverse în urma vaccinării copiilor, statul va acoperi eventualele prejudicii, conform celei mai recente forme a Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România. Documentul a fost pus pentru prima dată în dezbatere în luna aprilie, a trecut de votul Executivului într-o formă foarte diferită de cea inițială, iar senatorii i-au adus recent câteva mici amendamente. Aceștia din urmă și-au exprimat votul favorabil luni, iar acum proiectul va intra și în dezbaterea deputaților, care vor avea ultimul cuvânt.
E important să avem în vedere că, în continuare, până când e supus votului final la Camera Deputaților, proiectul de lege privind vaccinarea mai poate cunoaște modificări majore chiar. În orice caz, prevederile sale nu vor intra în vigoare decât după ce actul e adoptat prin decret și de șeful statului și e publicat în Monitorul Oficial.
"Statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate.Tipurile de reacții adverse postvaccinale și măsurile compensatorii se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului României", se prevede în ultima formă a proiectului.
Notă: În proiectul de lege se explică noțiunea de efecte adverse: "efecte secundare efectului dorit în urma actului medical". În același act găsim și definiția reacției adverse postvaccinale indezirabile: "orice reacţie nedorită apărută în urma vaccinării, care se poate datora vaccinului, actului medical sau particularităţilor răspunsului persoanei vaccinate; o reacţie adversă nu este totdeauna un efect advers".
Important este că statul va acoperi prejudiciile inclusiv dacă reacțiile adverse sunt cauzate de probleme de la producătorul vaccinului. Totuși, nu orice specialist va putea pune verdictul pe un caz de reacții adverse.
În plus, în proiectul de lege nu se precizează dacă e vorba de vaccinuri obligatorii sau nu, ceea ce înseamnă că prejudiciile cauzate de administrarea unui vaccin vor putea fi reparate de stat indiferent de tipul de vaccin (obligatoriu sau recomandat).
De fapt, statul plătește oricum bani pentru tratamentul copiilor, ei fiind asigurați la sănătate fără ca cineva să plătească contribuție pentru aceștia, așa cum a subliniat, în urmă cu ceva vreme, pentru Digi24, Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. Prejudiciile la care se referă proiectul de lege nu sunt doar cele de ordin material și pot include și un eventual tratament în străinătate. Expertul califică situația ca o extindere a răspunderii statului, pe care însă nu o vede pusă în practică.
Atenție! Proiectul de lege privind vaccinarea NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (17)