Firmele vor putea să le găsească de muncă zilierilor funcționând ca agenții de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră în curând, potrivit Legii nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Legea a apărut marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 313 și va intra în vigoare vinerea aceasta.
"Medierea între cererea și oferta de muncă zilieră este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a beneficiarilor cu zilierii, în vederea stabilirii, în conformitate cu prevederile prezentei legi, de raporturi de muncă", se explică în actul publicat.
Această mediere între cererea și oferta de muncă zilieră va fi făcută de către agențiile de mediere acreditate sau supuse procedurii de notificare în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă. Acreditarea o va face Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin unitățile sale teritoriale.
În lege se arată și cine anume va putea să se autorizeze ca agenție de mediere:
- societățile cu personalitate juridică înființate pe teritoriul României în condițiile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, care au ca obiect de activitate "Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă" - cod CAEN 7810;
- societățile cu personalitate juridică înființate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European (ce cuprinde, pe lângă statele membre ale Uniunii, Islanda, Lichtenstein și Norvegia), care au fost supuse sau nu unei condiții de acreditare sau autorizare pentru prestarea de servicii de mediere în statul de înființare și care se stabilesc cu caracter permanent în România sau prestează transfrontalier astfel de servicii la noi, temporar sau ocazional.
Totuși, furnizorii de servicii de mediere a muncii care s-au acreditat deja (și n-au dreptul suspendat) sau au îndeplinit obligația de notificare a agenției așa cum scrie în HG nr. 277/2002 nu mai au nevoie să se acrediteze încă o dată, după ce intră în vigoare acest act, pentru a presta serviciile de care vorbim. Tot ceea ce trebuie să facă e să notifice agenția pentru ocuparea forței de muncă că vor presta și astfel de servicii.
Notă: Criteriile de acreditare și procedura vor fi stabilite ulterior, printr-o hotărâre de Guvern.
În documentul publicat se prevede că firmele care vor presta servicii de mediere între zilieri și beneficiari, fără să se acrediteze sau fără să facă notificarea prevăzută de lege, vor putea primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Și cei care funcționează deja ca agenții de mediere a muncii și nu notifică agenția de ocupare a forței de muncă de faptul că vor opera și în acest domeniu riscă aceeași amendă.
În schimb, cu o amendă între 3.000 și 5.000 de lei vor fi sancționați cei care nu comunică datele și informațiile și nu prezintă toate înscrisurile cerute de agențiile de muncă pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin și care au legătură cu controlul efectuat.
Important! Așa cum se prevede în lege, firmele care vor funcționa ca agenții de mediere pentru munca zilierilor nu vor avea voie să ceară bani de la cei interesați să lucreze ca zilieri pentru demersurile de recrutare pe care le fac