În Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar se regăsesc, printre altele, și prevederi referitoare la premiile și primele pe care le vor putea primii salariații de la stat și limitele maxime ale acestora. Actul intră în vigoare mâine și stabilește că bugetarii cu rezultate deosebite la muncă vor putea primi premii de excelență în bani, însă de cel mult 2.900 de lei într-un an (adică de două ori valoarea unui salariu minim brut, a cărui valoare e 1.450 de lei).
"Ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice (...) Premiile de excelenţă se pot acorda în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor", scrie în legea salarizării unitare.
Notă: Ordonatorii de credite sunt cei care se ocupă de gestionarea bugetelor și au calitatea de ordonatori bugetari. Aceștia sunt, de fapt, conducătorii instituțiilor publice cu personalitate juridică (de exemplu, un ministru).
Limita pe care o vor respecta ordonatorii de credite când acordă astfel de premii va fi de 5% din cheltuielile cu salariile de bază, soldele, indemnizațiile de încadrare ș.a.m.d. De altfel, trebuie să menționăm că sporurile și drepturile bănești specifice vor fi limitate. Fiecare ordonator de credite va trebui să se încadreze în bugetul repartizat pentru instituția pe care o conduce, iar suma sporurilor, primelor și indemnizațiilor nu va putea să depășească 30% din suma salariilor.
În această limită vor fi incluse chiar și indemnizațiile de vacanță și indemnizațiile de hrană (care vor înlocui ideea tichetelor de masă pentru bugetari și despre care găsiți mai multe informații aici).
"Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz", se prevede în proiect.
În altă ordine de idei, dacă sunteți curioși ce salarii ar primi, începând din 2018, medicii și asistenții medicali din sistemul public, puteți citi acest material.