Evidența timpului de muncă al fiecărui salariat trebuie făcută acum mult mai detaliat, potrivit modificărilor aduse Codului muncii prin OUG nr. 53/2017, în vigoare din 7 august 2017. Vorbim, mai exact, de o evidență zilnică a timpului de lucru.
"Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru", scrie acum în Codul muncii, unde până luni erau valabile prevederi care nu impuneau evidența pe orele zilnice de muncă.
Ce înseamnă asta pentru angajator, în afară de necesitatea de a avea un sistem mult mai detaliat și mai riguros de evidență? Mai înseamnă că, în cazul în care inspectorii nu regăsesc evidențele detaliate așa cum se prevede acum în Cod, angajatorul poate primi o amendă. Cuantumul acesteia nu s-a schimbat, rămânând tot între 1.500 și 3.000 lei.
Desigur, cum anume ține această evidență este o chestiune pe care fiecare angajator are libertatea să și-o stabilească. Un exemplu ar fi o condică de prezență, în care să se indice și ora atunci când salariatul semnează la venire și la plecare. Practic, cerând de la angajatori aceste evidențe detaliate, inspectorii vor urmări cât lucrează, de fapt, fiecare angajat în parte. Cel mai probabil, accentul se va pune pe cei cu salariați al căror timp de muncă este atipic.
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, potrivit Codului muncii. Pentru salariații angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu două zile de repaus. Regula e că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Firește, de la aceste prevederi există mai multe excepții, de la caz la caz.
Așa cum vă spuneam și ieri, la fiecare loc de muncă vor trebui să se regăsească obligatoriu și copiile contractelor de muncă ale celor care lucrează efectiv la acel punct de lucru. Iar tot în zona documentelor trebuie să reamintim și faptul că aproape toate actele adiționale la contractul de muncă ce se fac de acum încolo trebuie să fie semnate înainte ca ele să-și producă efectele juridice, iar nu după, așa cum se permitea până ieri.