Răspunderea contravențională a angajatorului e prevăzută în Codul muncii, în principal, dar poate fi tratată și în alte legi speciale. Pentru contravențiile prevăzute în Cod, angajatorul poate primi amenzi de la inspectorii care-i verifică activitatea, cea mai mare amendă fiind de 20.000 de lei (pentru o singură neregulă).
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 a aduse noutăți importante la capitolul amenzilor din Codul muncii, iar noile sancțiuni stabilite se aplică încă de la data de 7 august 2017. Pentru tot ceea ce înseamnă muncă nedeclarată, angajatorul va trebui să plătească amenzi usturătoare:
- dacă are muncitori fără contracte de muncă, poate primi câte o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare dintre aceștia;
- în caz că uită să transmită raporturile de muncă în Revisal cel târziu în ziua anterioară începerii activității lor, poate primi câte o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare raportare omisă;
- primirea la muncă a celui care are contractul suspendat îi va aduce angajatorului o amendă de 20.000 de lei sau mai multe, în funcție de câți astfel de salariați găsește inspectorul;
- dacă are salariați care lucrează peste norma prevăzută în program (nu e vorba de ore suplimentare, ci de contracte cu normă parțială care ascund programe mult mai lungi de muncă), angajatorul va primi câte o amendă de 10.000 de lei pentru fiecare astfel de lucrător (pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară, în Cod se prevede o amendă între 1.500 și 3.000 de lei).
Atenție! Amenzile pentru munca nedeclarată sunt prevăzute ca sume fixe. Executivul, când a propus și adoptat aceste modificări la Codul muncii, a ales să le prevadă în acest fel, fără să le mai dea posibilitatea inspectorilor să aleagă o sumă dintr-un interval indicat de lege. Așadar, dacă în Cod scrie că amenda este de 20.000 de lei, iar inspectorul găsește trei nereguli care reclamă aceea amendă, el va da o amendă de 60.000 de lei, nu de cel mult 60.000 de lei.
Mai departe, Codul muncii prevede că angajatorul poate primi o amendă între 300 și 2.000 de lei, dacă stabilește salarii sub minimul brut permis de lege (1.450 de lei, în prezent), iar orice clauze contrare legii pe care le pune în contractele de muncă îi pot aduce amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. Atunci când încheie contracte fără să ceară adeverințele medicale viitorilor angajați ori dacă le cere femeilor să facă teste de sarcină la angajare, poate primi amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei.
Pentru că legea-l obligă să-i dea salariatului, înainte să înceapă munca, un exemplar al contractului de muncă, dacă nu o face, Codul prevede o amendă de la 1.500 la 2.000 de lei. Apoi, dacă nu ține evidența detaliată a orelor de muncă prestate zilnic de angajați, poate primi o amendă între 1.500 și 3.000 de lei, iar cu aceeași sumă de bani poate fi sancționat angajatorul ce uită să înregistreze demisia. Mai nou, de la 7 august 2017, angajatorii sunt obligați să țină, la fiecare loc de muncă, copii ale contractelor angajaților care lucrează în acele locuri, altfel putând fi sancționați cu amenzi de câte 10.000 de lei.
Dacă refuză să-i dea unui (fost) salariat un document care să ateste vechimea în muncă, salariul etc., atunci când el i-l cere, poate primi o amendă între 300 și 1.000 de lei. Cu amenzi între 1.500 și 3.000 de lei va fi sancționat cel care nu-i lasă pe salariați să facă grevă ori îi pune la muncă în timpul grevei.
La capitolul zilelor libere la care au dreptul salariații, angajatorii care nu le respectă sau nici măcar nu le acordă compensații lucrătorilor, atunci când îi cheamă la muncă în liberele legale, pot fi sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă nu le acordă repausul săptămânal ori dacă nu respectă regimul juridic al muncii de noapte, angajatorul poate primi amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
În fine, mai nou, există și posibilitatea de a plăti unele dintre aceste amenzi într-un termen mai scurt și la jumătate din valoarea lor. Concret, angajatorul are la dispoziție 48 de ore de la data încheieri procesului-verbal de contravenție/comunicării lui ca să achite doar jumătate din amenda pentru faptele ce țin de munca nedeclarată (cele patru enumerate la începutul articolului). Pentru restul amenzilor nu există acest beneficiu însă.
Comentarii articol (1)