Domeniile în care sunt căutați muncitorii străini în România
Economia României creşte cu muncitori străini. Unul din cele mai mari lanţuri de restaurante va angaja nepalezi pentru a lucra ca ajutoare în bucătărie. Iar companiile de curierat fac recrutări în Republica Moldova şi Ucraina.
E criză mare de personal mai ales în hoteluri şi restaurante, se plâng firmele. Nu se mai găsesc angajaţi nici măcar în oraşele din jurul Capitalei. Motiv pentru care vor aduce nepalezi.
„Aducem oameni din Asia, care ştim că sunt foarte muncitori, foarte serioşi şi vrem să încercăm să vedem dacă funcţionează şi la noi este un salariu mediu trei vor fi ajutor în bucătărie, trei vor fi ajutor pe salon”, spune Zoe Dobre, director resurse umane lanţ restaurante.
Studenții au crescut profitul CFR
CFR a avut, vara aceasta, cu 5% mai mulţi călători decât anul trecut. Profitul pe care îl poate raporta în urma acestei creşteri este, însă, unul artificial. La începutul anului, studenţii au primit gratuitate la transportul cu trenul. Banii pentru biletele lor ajung în contul CFR Călători din bugetul de stat.
A fost o vară aglomerată în trenurile din România, deşi condiţiile nu s-au îmbunătăţit şi nici viteza nu a crescut.
Cercetătorii români propun pepenele pentru o persoană
Pentru că pepenii obișnuiți sunt mari și nu doar că ocupă mult loc, dar nu pot fi consumați la o singură masă, iar odată depozitați, își pierd din aromă, din prospețime, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău au decis să vină pe piață cu un nou tip de pepene, unul care să poată fi consumat fără probleme de o singură persoană și care să fie chiar mai aromat decât lubenița obișnuită, scrie agrointel.ro.
„Pepenele cu coajă albă este un soi nou, când ajunge la maturitate are coaja albă, iar pulpa galbenă. Este foarte dulce la gust și nu se face mare. Nu se dezvoltă mai mult decât mărimea unui pumn. Este un pepene care poate fi consumat de o singură persoană, la o singură masă. Ne-am gândit sa facem un pepene productiv cu fructe mici, foarte aromate și parfumate, dar care să nu mai fie păstrate în frigider. De multe ori tăiem pepenele și nu-l mâncăm pe tot și se depreciază la păstrare. Atunci ne-am gândit ca acest pepene să fie pentru o singură masă și o singură persoană”, spune dr. ing. Costel Vînătoru, specialistul care coordonează activitatea de cercetare în acest institut.
Comentarii articol (0)