Regulile TVA referitoare la comerțul transfrontalier, adică între firmele din state diferite ale Uniunii Europene, ar putea fi schimbate în mod semnificativ în următorii ani. Anunțul a venit miercuri sub forma unei informări a CE în care au fost detaliate planurile autorităților europene de reformare a sistemului actual de TVA. Propunerea legislativă va merge la Parlamentul European pentru consultare și la Consiliul Uniunii Europene pentru a obține acordul tuturor statelor membre UE.
Conform informațiilor furnizate de CE, redacția noastră a identificat cinci schimbări majore care vor apărea în privința comerțului transfrontalier al firmelor din Uniune. Le detaliem pe scurt în continuare.
1. Taxarea comerțului transfrontalier între firmele din UE
TVA va fi percepută pentru comerțul transfrontalier între companiile din cadrul Uniunii, în condițiile în care actualmente acesta este scutit de taxare. Practic, tocmai această scutire oferă o portiță ideală pentru firmele de rea-credință de a colecta TVA și de a dispărea apoi fără a da banii Guvernului.
2. Simplificarea obligațiilor privind TVA la comerțul transfrontalier
Va apărea un portal unic online cu ajutorul căruia comercianții vor putea să facă declarații și plăți în propria limbă, „în conformitate cu aceleași reguli și modele administrative ca în țara lor de origine”, atunci când vine vorba de TVA pentru comerțul transfrontalier, scrie în informarea de la CE. Practic, statele membre UE își vor plăti TVA direct, așa cum se întâmplă în prezent în cazul vânzărilor de servicii electronice (TVA colectată de statul în care se face vânzarea, care este transferată statului unde bunurile ajung la consumatori). În acest fel, comercianții nu vor mai trebui să se înregistreze în scopuri de TVA și să facă plăți în fiecare țară europeană în care au activitate.
3. Încasarea TVA-ului final în statul membru al consumatorului
O altă propunere importantă a Comisiei este trecerea la principiul destinației, ce ar presupune ca TVA-ul final să fie plătit mereu statului membru în care este consumatorul bunurilor achiziționate. Totodată, asta ar însemna să se aplice cota/ele de TVA aferentă/e statului destinatar. De asemenea, regula deja se aplică în cazul vânzării de servicii electronice.
4. Simplificarea regulilor de facturare
Simplificarea regulilor de facturare este un alt punct important pe agenda autorităților europene, care vor să permită comercianților să pregătească facturi conforme cu legislația statului propriu chiar și în cazurile în care este vorba de tranzacții transfrontaliere. Astfel, în informarea CE se punctează că ar fi eliminată obligația firmelor de a întocmi și transmite Fiscului declarații recapitulative.
5. Introducerea statutului de persoană impozabilă certificată
În fine, a cincea noutate identificată de redacția noastră implică introducerea statutului de persoană impozabilă certificată, ce va permite comercianților recunoscuți oficial ca fiind corecți să aplice proceduri simplificate de declarare și plată a TVA-ului. Mai precis, dacă firmele îndeplinesc anumite criterii, acestea vor obține un certificat în baza cărora vor fi considerate contribuabili de încredere în domeniul TVA pe întreg teritoriul UE. Cu alte cuvinte, statutul de persoană impozabilă certificată va fi recunoscut de toate țările Uniunii.
Noul sistem TVA va reduce fraudele
Reforma propusă miercuri de CE ar transforma sistemul într-unul mai simplu și mai rezistent la fraude, acesta fiind „bazat pe încrederea sporită și cooperarea dintre administrațiile fiscale”, conform informării oficiale a instituției europene.
„Comisia dorește un sistem de TVA care să ajute companiile europene să concureze pe piețele globale. Costurile de conformitate pentru toate întreprinderile ar trebui, de asemenea, reduse prin simplificarea și modernizarea obligațiilor privind TVA și a procesului de colectare a TVA”, arată reprezentanții Comisiei.
În momentul de față, regulile aflate în vigoare expun statele membre ale Uniunii la fraude, atunci când vine vorba de comerțul transfrontalier.
„Pierderile de venituri generate de acest tip de fraudă sunt estimate la aproximativ 50 de miliarde de euro anual în UE. Banii care ar fi putut fi folosiți pentru a construi școli, drumuri și spitale sunt folosiți în schimb de infractori pentru a finanța crima organizată și poate chiar organizațiile teroriste. Statele membre au identificat recent frauda în materie de TVA ca fiind una dintre cele zece priorități ale acestora în ceea ce privește lupta împotriva criminalității internaționale organizate și grave”, mai arată reprezentanții CE.
În altă ordine de idei, România a înregistrat în anul 2015 cea mai mare pierdere de TVA dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, conform unui raport recent al CE.
Atenție! Propunerile CE nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate de autoritățile europene, să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE și să fie transpuse în legislația românească.
Comentarii articol (2)