Obligația tuturor angajatorilor de a demara negocieri colective, indiferent că au un singur angajat, indiferent că au zeci sau sute, este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul a apărut luna trecută în Monitorul Oficial și deja se aplică.
„Prin derogare [de la prevederea din Legea dialogului social ce impune negocieri colective numai pentru angajatorii cu minimum 21 de salariați], în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie pentru punerea în aplicare a [Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, ce va modifica, la 1 ianuarie 2018, Codul fiscal]”, scrie în actul normativ.
Tot prin derogare de la Legea dialogului social, Guvernul a stabilit că este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, pentru punerea în aplicare a modificărilor la Codul fiscal.
„(...) în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților”, este precizat în actul Guvernului.
De asemenea, dispozițiile OUG nr. 82/2017 prevăd că, „în unitățile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților”.
Obligația a demara negocierile colective și de a negocia actele adiționale, pentru majorarea salariilor brute, în contextul transferului CAS și CASS în totalitate la salariați, se aplică în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Totuși, ordonanța nu face nicio referire la posibile sancțiuni în cazul în care angajatorii nu-și respectă obligația legală. Legea dialogului social prevede doar aplicarea unei amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă.
Prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, s-a stabilit că CAS și CASS vor fi datorate exclusiv de către salariați, începând cu prima zi din anul 2018. În prezent, aceste contribuții sociale sunt atât în sarcina angajatorului, cât și în sarcina salariatului.
În acest context, salariile brute ale tuturor angajaților ar trebui majorate până la finele anului 2017 pentru a evita scăderea salariilor nete din 2018.
Notă: Redacția noastră a tratat pe larg negocierea colectivă impusă de Guvern, toate articolele despre acest subiect fiind disponibile aici. Iar aici găsești și un ghid de desfășurare a negocierii colective.