Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce a fost publicată deja în Monitorul Oficial la începutul acestei luni, plafonul pentru înregistrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor va crește de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la un milion de euro.
În acest context, salariații din cadrul companiilor care se regăsesc în această situație ar putea fi afectați de încercările companiilor de a-și ajusta cheltuielile și de a minimiza efectele aplicării noului impozit.
Deoarece cheltuielile cu salariile și cu contribuțiile sociale sunt deductibile la calcularea profitului impozabil și din cauza faptului că impozitarea nu mai fi legată de profitul obținut, ci de cifra de afaceri, angajatorii nu vor mai fi motivați să mențină același număr de salariați ca în prezent.
În multe domenii de activitate, contractele individuale de muncă ar putea fi înlocuite cu contracte de prestări servicii încheiate cu persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale.
Acest lucru va determina o reducere a cheltuielilor cu contribuțiile sociale, respectiv o economie la nivelul costurilor totale ale companiei, făcând ca impozitul pe cifra de afaceri să se recupereze cel puțin parțial în acest mod.
Introducerea impozitului pe cifra de afaceri va afecta serios atât companiile care se regăsesc în aceste două situații:
- firmele care realizează investiții și se află încă în perioada de amortizare a acestora, înregistrând pierdere la finalul anului;
- firmele care înregistrează venituri mari, dar practică un adaos comercial mic, obținând, prin urmare un profit redus.
Prin urmare, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar putea avea efecte nedorite asupra contractelor individuale de muncă înregistrate în prezent la nivelul companiilor care se regăsesc în situațiile expuse mai sus. Totodată, politicile privind încurajarea creării de noi locuri de muncă vor fi afectate, după cum am detaliat mai sus.