Înalta Curte de Casație și Justiție
1. Un salariat condamnat cu suspendare poate munci în continuare la angajatorul său
Contractul de muncă al salariatului nu poate fi considerat că a încetat de drept la momentul în care angajatul a fost condamnat definitv la o pedeapsă cu închisoarea, dacă el nu trebuie să-și execute pedeapsa în penitenciar. Judecătorii de la Curtea Supremă au spus că, dacă instanța penală a hotărât suspendarea executării pedepsei angajatului respectiv, atunci raporturile de muncă ale acestuia din urmă pot continua. Detalii suplimentare despre decizie, aici.
Cererile și alte acte de procedură civilă care se transmit prin fax sau mail, în ultima zi a termenului care se calculează pe zile, trebuie să ajungă la instanța de judecată înainte de terminarea programului, au concluzionat judecătorii. Regula este că termenul care se calculează pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură. Numai că, dacă e vorba de acte ce trebuie depuse la instanță sau în alt loc, termenul se împlinește la ora la care activitatea acelui loc încetează în mod legal. Mai multe despre această decizie poți afla de aici.
3. Instanța poate recunoaște vânzarea unui imobil chiar dacă precontractul n-a fost autentificat
O instanță judecătorească poate da o hotărâre prin care să recunoască vânzarea unui bun imobil, în cazul în care una dintre părți refuză încheierea contractului de vânzare, chiar dacă precontractul n-a fost autentificat. Decizia aceasta a curmat discuțiile contradictorii din practică referitoare la necesitatea de a autentifica precontractul la vânzare. Considerentele Curții sunt arătate în acest material.
4. Profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici și pot ajunge la închisoare dacă iau mită
În sensul legii penale, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea, au stabilit judecătorii anul acesta. Și în legătură cu funcționarii bancari s-a lămurit același lucru de către Curtea Supremă tot în decursul acestui an. Detalii suplimentare despre această problemă de drept lămurită de judecători, aici.
5. Salariații pot fi concediați și prin e-mail, însă doar în anumite condiții
Angajatorul este îndreptățit să transmită decizia de concediere a unui salariat și prin intermediul e-mail-ului, fiind permis de legislația în vigoare. Judecătorii subliniază că transmiterea deciziei de concediere prin e-mail este posibilă dacă salariatul a dat angajatorului o adresă de poștă electronică la care poate fi contactat și părțile comunică în mod obișnuit în acest fel. Despre celelalte condiții pentru ca o astfel de concediere să se încadreze în regulile Codului muncii, aici.
Curtea Constituțională a României
1. Și alte persoane au dreptul să conteste interceptările, nu doar inculpatul
Interceptările sau alte măsuri de supraveghere tehnică dispuse în cadrul unei anchete penale pot viza și alte persoane decât pe cel care are calitatea de inculpat, însă doar acesta din urmă are posibilitatea, în prezent, să conteste în fața unui judecător temeinicia acestor măsuri. Prin urmare, Parlamentul va trebui să modifice prevederile cu pricina din Codul de procedură penală, astfel încât să se ofere și altor persoane vizate de interceptări acest drept. Mai multe despre decizia Curții, aici.
2. Una din cerințele pentru obținerea unui ordin de protecție a dispărut
Faptul că victima violențelor de familie nu poate cere un ordin ca să se protejeze împotriva fostului partener decât dacă aceștia locuiesc împreună a fost considerat contrar Constituției. Curtea a considerat că cerința conviețuirii este nerezonabilă, întrucât se refuză emiterea unui ordin de protecție, deși judecătorii observă că e vorba de acte de violență care pun în pericol viața și sănătatea cuiva. Mai multe informații puteți citi aici.
3. Concubinii trebuie să aibă același statut ca soții în fața legii penale
Atunci când vine vorba de audierile în cadrul proceselor penale, concubinii ar trebui să aibă același statut ca soții, au concluzionat judecătorii constituționali. Soții, foștii soți, ascendenții și descendenții în linie directă, dar și frații și surorile suspectului sau inculpatului au dreptul să refuze audierea ca martori în procesele penale, însă nu e prevăzut nicăieri un drept și pentru concubini, ceea ce e neconstituțional. Considerentele Curții le puteți găsi expuse, pe scurt, aici.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene
1. În anumite situații, Fiscul poate cere o garanție în bani pentru obținerea codului de TVA
Obținerea codului de TVA poate fi condiționată de plata unei garanții în bani către Fisc, însă numai dacă administratorul firmei a mai avut această funcție la o companie cu datorii fiscale. Evident, în decizia judecătorilor europeni este subliniat că garanția cerută de Fisc trebuie să fie proporțională cu riscul de neconformare fiscală. Mai multe despre ce au spus judecătorii în acest caz, în acest articol.
2. Fiscul nu poate refuza deducerea TVA pentru că vânzătorul era inactiv
O decizie a Curții din toamna aceasta a fost dată chiar într-un caz în care implicați erau o firmă bistrițeană și Fiscul român. Autoritățile fiscale i-au refuzat firmei dreptul de deducere a TVA plătită pentru prestarea de servicii achiziționate de la un contribuabil declarat inactiv. Dar judecătorii europeni au spus că abordarea aceasta nu e compatibilă cu reglementările unionale. Specialiștii au apreciat că decizia aceasta urmează să le dea firmelor care s-au aflat în situații similare un avânt pentru a se întoarce împotriva Fiscului cu pretenții. Mai multe despre efectele acestei decizii puteți citi aici.
3. Uber oferă servicii de transport și poate fi obligat să se autorizeze
Curtea a fost pusă să rezolve "criza de identitate" a serviciului Uber și să aprecieze dacă, având în vedere modul cum funcționează, poate fi considerat sau nu un serviciu de transport. În răspunsul dat publicității în decembrie, Curtea subliniază că Uber este un serviciu de transport, iar intermedierea e doar o componentă a acestui serviciu global. Statele membre ale Uniunii sunt cele care pot să reglementeze modul cum funcționează Uber. Considerentele Curții le puteți găsi expuse, pe scurt, aici.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
1. Monitorizarea salariaților la birou: Verdictul în cazul Bărbulescu s-a schimbat radical
Anul trecut, judecătorii care s-au pronunțat întâia dată cu privire la cazul salariatului Bărbulescu, un inginer român concediat în 2007 pentru folosirea calculatorului de la birou în scopuri personale, au considerat că n-a fost vorba de o încălcare a dreptului său la viață privată prin faptul că angajatorul i-a monitorizat conversațiile. Anul acesta, Marea Cameră a Curții Europene a schimbat aproape radical verdictul: dreptul românului la viață privată a fost încălcat, iar angajatorul care vrea să-și monitorizeze salariații trebuie să existe cel puțin un just echilibru între dreptul salariatului și interesul angajatorului. Despre condițiile unei eventuale monitorizări și despre ce trebuie să ia în seamă instanțele de judecată confruntate cu astfel de cazuri puteți citi mai multe aici.
Un stat care nu recunoaște și nu oferă deloc protecție juridică cuplurilor de același sex, fiind vorba de relații oficializate în state care dau dreptul la căsătoria homosexuală, nu face altceva decât să încalce dreptul la viață privată și de familie a celor aflați în astfel de relații. Vorbim de o decizie recentă a CEDO, care a subliniat încă o dată că, deși statele nu sunt obligate să legifereze căsătoria homosexuală, ele nu pot ignora realitatea unor astfel de cupluri și drepturile lor.
Comentarii articol (0)