Conform unui comunicat de presă transmis redacției noastre joi, Guvernul a aprobat, prin intermediul unui memorandum, declanșarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis ai cărei beneficiari vor fi firmele cu angajați scutiți de plata impozitului pe venituri din categoriile amintite anterior.
Deși în alte situații angajatorii pot asigura salariaților aceleași câștiguri nete fără ca firma să înregistreze costuri suplimentare, acest lucru nu este posibil în cazul salariaților scutiți de plata impozitului pe venituri. Prin urmare, angajatorii din IT, cercetare-dezvoltare, cei care angajează persoane cu dizabilități sau folosesc muncitori sezonieri vor avea, începând cu data de 1 ianuarie 2018, cheltuieli salariale mai mari pentru aceleași salarii nete pe care le plătesc în prezent.
Pentru a preveni situațiile în care firmele nu vor ajusta salariile nete ca urmare a costurilor totale mai mari pe care le-ar avea de suportat, Guvernul va elabora și aproba, în perioada următoare, prin hotărâre, o schemă de ajutor de minimis prin intermediul căreia angajatorii care se regăsesc în aceste situații să își poată compensa aceste cheltuieli suplimentare.
Comunicatul de presă amintit anterior prezintă și principalele caracteristici ale viitoarei scheme de ajutor de minimis:
- perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis va fi 2018-2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari;
- ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare;
- bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.
Beneficiarii măsurii de finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, dintre care a fost anunțat, pentru moment, doar acela de a avea angajați în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venituri.
Atenție! Schema de minimis nu se aplică încă. Aceasta trebuie stabilită de Guvern printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial.