Cum vor parlamentarii să plafoneze dobânzile la credite
Dobânzi plafonate. Asta vor senatorii din comisiile de buget-finanţe. Ei au dat şi un aviz favorabil unui proiect de lege care prevede ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de două ori şi jumătate dobânda de referinţă a BNR.
Dobânda cheie a Băncii Naţionale este în acest moment de 2,25 la sută, ceea ce înseamnă că dobânda maximă pentru creditele ipotecare ar fi de 5,62 la sută pe an. Senatorii vor să limiteze şi dobânda pentru creditele de consum: 18 la sută pe an. Iniţiativele promovate nu sunt însă susţinute şi de BNR, după cum recunoaşte şi iniţiatorul acestor amendamente.
„Nu susțin. S-a vorbit că prin această procedura noi inducem un mercurial, că această măsură e una care contravine principiilor libertății pieței, iată că cei de la BNR au admis, și cei de la bănci, că o plafonare se practică în Europa. Eram una din puținele țări care nu aveam această prevedere, majoritatea țărilor europene au plafonate dobânzile” spune senatorul PNL Daniel Zamfir.
Vicepreşedinte ANAF: Nu avem o definiție a evaziunii fiscale
ANAF luptă contra evaziunii fiscale, dar nu ştie care e inamicul său. Vicepreşedintele Fiscului, Daniel Tudor, a declarat la un eveniment public că este nevoie de modificarea legii evaziunii fiscale, însă nu neapărat pentru modificări de conţinut, ci pentru a explica clar şi pe înţelesul tuturor ce înseamnă această sintagmă.
„Am făcut o inițiativă prin care ne propunem să modificăm vestita Lege a evaziunii fiscale, în primul rând să avem o definiție a evaziunii fiscale, a faptelor, pentru că nu avem una în momentul de față. Mulți spun că nu e nevoie de definiție, pentru că ai Codul penal. Evaziunea fiscală, din punctul nostru de vedere, îmbracă niște forme de manifestare complexe și vaste și este greu de demonstrat”, a spus Tudor.
Efectele „Revoluției Fiscale”: 91% dintre firme vor concedia angajați
Revoluţia fiscală schimbă faţa economiei. Trei sferturi dintre firme au majorat salariile brute pentru a compensa trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi nu au mai aşteptat rezoluţia din Parlament. În schimb, creşterea artificială a lefurilor minime va duce la disponibilizări, avertizează patronii. Acelaşi studiu arată că 91% dintre firme vor concedia între 1 şi 5 salariaţi.
„Revoluţia Fiscală” a însemnat mai multă birocraţie şi bani în plus pentru majoritatea companiilor.
Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Peste 58 la sută dintre firme spun că au avut dificultăţi la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Dar două din trei firme au mărit salariile brute pentru ca angajaţii să primească la final de lună aceleaşi salarii nete. 13 la sută dintre patroni au acordat bonusuri şi prime. Şi 12% dintre firme au compensat doar parţial trecerea contribuţiilor.
Un studiu făcut de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii arată că majorările repetate ale salariului minim i-a obligat pe patroni să regândească strategia de business. Bugetele mărite din cauza lefurilor îi vor sili pe jumătate dintre oamenii de afaceri chestionaţi să treacă la concedieri cu efecte în lanţ.
Comentarii articol (0)