Dacă locul de desfășurare a muncii e chiar domiciliul telesalariatului, atunci acesta poate primi și vizita inspectorilor de muncă, de exemplu, după cum prevede Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Documentul a apărut luni în Monitorul Oficial și se aplică efectiv de azi.
"Pentru verificarea aplicării și respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă, reprezentanţii autorităţilor competente au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, în condiţiile stipulate în Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii", scrie în lege.
Dacă ne uităm în Legea Inspecției muncii, aflăm că aceștia pot face controale prezentând legitimația și insigna de serviciu, având astfel dreptul, în baza atribuțiilor legale, să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice.
Totuși, în cazul telesalariaților, vizitele inspectorilor de muncă nu se pot face fără anunțarea prealabilă și nici fără consimțământul celui vizitat, fiind vorba de locuința sa, care este protejată prin chiar Legea fundamentală de intruziunea fără permisiune.
Apoi, în afară de vizita inspectorilor de muncă, telesalariații pot primi și vizita reprezentanților sindicali ori ai salariaților. Și în acest caz, vizita se face cu notificare prealabilă și cu permisiunea telesalariatului.
"În cazul în care locul de desfășurare a activității telesalariatului este la domiciliul acestuia, accesul prevăzut la alin. (1) și (2) (adică al entităților descrise mai sus - n.red.) se acordă doar în urma notificării în avans a telesalariatului și sub rezerva consimțământului acestuia", scrie, mai exact, în Legea telemuncii.
Atenție! Aici ne referim la contractele de telemuncă, iar nu la cazurile în care se lucrează și acum de acasă, în baza unor înțelegeri anume cu angajatorul. Obligațiile impuse de Legea telemuncii nu se pot lua în calcul decât în cazul raporturilor de muncă sub forma telemuncii.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre:
- situațiile în care angajatorului trebuie să-i fie permis accesul în locuința telesalariatului;
- ce relevanță au termenii înțelegerii dintre angajator și telesalariat în această discuție.
O clauză obligatorie în contractul dintre părți
"Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condiţiile legii", se prevede în legea de azi în vigoare.
De altfel, una dintre clauzele esențiale ale înțelegerii contractuale privind telemunca (contractul de muncă specific sau actul adițional la contractul deja încheiat) este chiar cea referitoare la programul în cadrul căruia angajatorul are dreptul să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului.
Același act normativ prevede o amendă de 5.000 de lei pentru omiterea acestei clauze. E destul de limpede de înțeles că, în lipsa ei, nu doar că apare riscul unei amenzi pentru angajator, dar activitatea de verificare la care ar avea dreptul angajatorul se va face în parametrii ilegali.
Obligațiile specifice ale angajatorului
Ca să vedem de ce ar putea avea angajatorul nevoie să intre în locuința telesalariatului, nu doar pentru a verifica desfășurarea activității, trebuie să ne uităm la obligațiile pe care le poate avea acesta. Spunem că le poate avea, pentru că uneori se va putea conveni altfel prin contractul dintre părți.
De exemplu, angajatorul are obligația să instaleze, să verifice și să întrețină echipamentul de muncă necesar. Acestea ar putea fi situații în care angajatorul ar putea să intre în locuința angajatului său. Dar părțile pot conveni altfel, potrivit Legii telemuncii, în privința acestor lucruri, cum ar fi, de pildă, ca salariatul însuși să-și instaleze, verifice și întrețină aparatura de lucru.
De asemenea, angajatorul se poate angaja să transporte echipamentul de muncă la locul de desfășurare a muncii, conform actului normativ. Apoi, angajatorul e obligat să-i asigure angajatului instructajul de sănătate și securitate în muncă, iar asta ar putea presupune accesul în locuința sa, dacă de acolo se lucrează.
Prin urmare, pot exista mai multe situații în care telesalariatul să fie obligat sau situații în care să se fi obligat să-i permită accesul în locuință unui reprezentant al angajatorului, dar accesul se va face prin înțelegerea părților, în principal.