În continuarea articolului poți citi despre:
- cum se depune declarația unică de către cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- care sunt taxele datorate la organele fiscale;
- termenul până la care se va face anual declararea și plata impozitului și a contribuției la sănătate;
- regulile tranzitorii pentru persoanele fizice ce au obținut venituri din chirii în 2017;
- reducerile de taxe de care se vor putea bucura contribuabilii care-și vor plăti anticipat obligațiile fiscale pentru anul 2018.
Concret, contribuabilii care dau locuințe în chirie aveau până acum obligația depunerii declarației privind venitul estimat/norma de venit, formularul 220, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului. În plus față de declarația privind venitul estimat/norma de venit, anumiți contribuabili erau obligați să depună și declarația privind venitul realizat (formularul 200). În fine, persoanele cu venituri din chirii mai mari de 22.800 de lei pe an, adică nivelul a 12 salarii minime brute, urmau să depună și formularul 600 și să achite, lunar, CASS de 10% din 1.900 de lei, atât cât este acum salariul minim pe economie.
Potrivit actualului mecanism, aceste trei documente nu se mai folosesc, funcțiile lor fiind preluate de declarația unică. Astfel, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală, vor avea obligaţia să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în locul formularului 220, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi. Practic, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se va depune odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi, exact cum se întâmpla până acum cu declarația 220.
Important! O noutate e că nu mai trebuie alergat cu contractele de închiriere pentru a fi înregistrate la Fisc în 30 de zile de la închiriere, pentru că această obligație a dispărut din normele de aplicare a Codului fiscal. Asta nu înseamnă însă că nu mai trebuie încheiate contractele, așa cum s-au grăbit unii să interpreteze chestiunea.
Când se depune declarația și când se face plata
Potrivit Codului fiscal, avem un termen unic anual de declarare a veniturilor din chirii și de stabilire a impozitului și CASS de achitat. Concret, acesta e 15 martie, ceea ce înseamnă că până pe 15 martie 2019 se vor face estimările pentru 2019 și, totodată, plățile pentru 2018.
Totuși, pentru anul 2018 avem reguli tranzitorii, în sensul că declarația fiscală unică trebuie depusă până pe 15 iulie 2018, contribuabilii urmând să declare practic veniturile estimate pentru anul în curs.
În cazul contribuabililor care obțin venituri din chirii determinate pe baza normelor de venit, a căror impunere este finală și care au depus deja în 2018 declarația privind venitul estimat/norma de venit, nu va mai fi nevoie de depunerea declarației unice, menținându-se doar obligația calculului și plății impozitului aferent veniturilor realizate în acest an, până la 15 martie 2019.
În plus, până la 15 iulie trebuie regularizate și veniturile din 2017 de către cei care nu au făcut asta până acum.
Impozite și contribuții
Vă reamintim că, în prezent, veniturile din chirii sunt impozitate cu o cotă de 10%, la care se adaugă CASS de 10%. Concret, CASS este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din chirii și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute (22.800 de lei).
Prin urmare, dacă în 2018 se încasează, cumulat, venituri din chirii, activități independente, dividende și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute (22.800 de lei), se plătește, până la anul, pentru aceste venituri, atât impozit pe venit de 10%, cât și CASS de 10%.
Baza lunară de calcul a CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, situat în prezent la 1.900 de lei. Rezultă, așadar, o contribuție la sănătate de 190 de lei pe lună, echivalentul a 2.280 de lei pe an.
Astfel, dacă obțineți doar venituri din chirii, trebuie să determinați dacă venitul net obținut (se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut) depășește sau nu plafonul de 22.800 de lei. Dacă venitul net astfel rezultat (venitul brut - cota deductibilă forfetară de 40%) este mai mare, atunci veți datora CASS de 10% din 1.900 de lei.
Depunerea declarației unice
Potrivit Ordinului ANAF nr. 888/2018, actul normativ care aprobă modelul declarației unice, aceasta se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.
Totodată, documentul stabilește că secțiunea Date privind veniturile realizate din România în 2017 se completează de contribuabilii de către persoanele fizice care au realizat anul trecut, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din chirii, pe teritoriul României.
În plus, declarația se completează de către persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 888/2018, persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, completează câte o secțiune pentru fiecare sursă de venit.
La rândul 6 al declarației, acolo unde se înscriu numărul documentului care atestă dreptul contribuabilului de a desfășura activitate independentă, contribuabilii care au realizat venituri din chirii înscriu numărul sub care a fost înregistrat la organul fiscal contractul încheiat între părți și data înregistrării acestuia.
Formularul va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Reduceri pentru cei ce achită mai repede taxele pe 2018
Pentru a încuraja persoanele fizice ce obțin venituri din chirii să-și achite mai repede taxele pentru veniturile estimate în anul 2018, autoritățile au stabilit prin OUG nr. 18/2018 anumite reduceri.
Astfel, sumele datorate statului vor scădea cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Astfel, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la suma datorată ca impozit pe venit, cât și la suma datorată ca CASS. Totuși, cei mai avantajați vor fi cei care își vor îndeplini obligațiile fiscale prin mediul electronic și vor plăti toate dările până la 15 decembrie.