Firmele înființate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu sunt obligate să asigure paza acestora și a persoanelor, potrivit Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
Obligațiile legate de securitatea bunurilor și persoanelor sunt detaliate și însoțite de amenzile aferente nerespectării lor într-un act normativ care completează această lege: Hotărârea Guvernului nr. 301/2012. Săptămâna trecută am detaliat câteva situații în care aceste entități pot fi amendate cu sume deloc neglijabile.
De pildă, nerespectarea măsurilor minimale de securitate prevăzute pe zone funcționale și categorii de unități se amendează cu până la 5.000 de lei. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc. Chiar și nedepunerea la timp a planului de pază la unitatea de poliție din zona obiectivului poate duce la sancționarea contravențională a firmei.
Controalele cu privire la respectarea măsurilor de securitate sunt făcut de poliție, în principal, care poate da și amenzile respective (vorbim de amenzi contravenționale, iar nu penale). Însă amenzile nu pot fi date la prima constatare, pentru că legea nu permite acest lucru.
"Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către polițiști, jandarmi, precum și de către primari sau împuterniciți ai acestora, conform competențelor care le revin potrivit legii", scrie în HG nr. 301/2012
Din continuarea articolului, abonații serviciului nostru premium pot afla care sunt termenele de remediere a problemelor și cum pot scăpa de o parte din amenzi.
Dacă v-ați gândit că e vorba de mecanismul Legii prevenirii nr. 270/2017, cea care permite iertarea de sancțiune la prima abatere, v-ați înșelat. Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012 nu cad sub incidența Legii prevenirii, dar HG nr. 301/2012 prevede un sistem destul de similar, care prevede că, la constatarea neregulilor (întâia oară), organele de control trebuie să ofere un răgaz pentru remedierea neregulilor găsite.
"Cu ocazia controalelor efectuate de poliție pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind măsurile de asigurare a securității unităților, personalul abilitat pentru efectuarea controlului încheie un proces-verbal de constatare, în care se înscriu măsurile și termenele de remediere a deficiențelor. La stabilirea termenelor de remediere a deficiențelor constatate cu ocazia unui control, organele de poliție au în vedere volumul și natura măsurilor care trebuie întreprinse pentru intrarea în legalitate a unității respective; durata stabilită pentru remedierea deficiențelor este, de regulă, de maximum 60 de zile, iar pentru motive întemeiate, durata pentru remedierea deficiențelor poate fi prelungită, la cerere, cu o perioadă de maximum 120 de zile", scrie în HG nr. 301/2012.
Așadar, în funcție de problema ce trebuie remediată, se pot acorda până la 60 de zile pentru remedierea ei. Pentru motive întemeiate, scrie în hotărâre, se va putea acorda o prelungire maximă de încă 120 de zile, peste perioada acordată inițial.
"Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 4 (adică jumătate din minimul amenzii, așa cum e prevăzut în HG nr. 301/2012, pentru fiecare faptă în parte - n.red.) , agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției", mai scrie în hotărârea menționată.
Posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii minime prevăzute de lege e deschisă doar dacă se plătește pe loc sau în maximum 48 de ore de când s-a încheiat procesul-verbal sau a fost comunicat. Dacă, să zicem, pentru o amendă stabilită între 5.000 și 10.000 de lei, s-a aplicat o amendă maximă, de 10.000 de lei, se va putea plăti 2.500 de lei, pe loc sau în cel mult 48 de ore.
Comentarii articol (0)