CEDO a hotărât că autorităţile care au oferit unei persoane ajutor de şomaj pe o perioadă mai lungă decât cea stabilită nu au dreptul să ceară banii înapoi, deoarece persoana care a beneficiat de ajutorul de şomaj nu este responsabilă de greşeala lor, se arată într-un comunicat de presă. Mai mult, prin faptul că au acţionat în instanţă beneficiarul, autorităţile au încălcat dreptul de proprietate al acestuia.
În speţă, o femeie din Croaţia a primit ajutor de şomaj din anul 1995 până în 2001. Autorităţile croate au încetat să-i mai acorde bani în 2001, dar au constatat că femeia trebuie să beneficieze de acest ajutor numai până în anul 1998.
Din acest motiv, autorităţile au dat-o în judecată pe femeie, solicitându-i să plătească, în 60 de rate plus dobânzi, banii primiţi în perioada 1998-2001.
Femeia, fiind bolnavă şi având ca singură sursă de venit ajutorul de şomaj, a refuzat să plătească şi a solicitat CEDO să lămurească situaţia.
Analizând cauza, CEDO a reţinut că femeia nu este vinovată, întrucât a obţinut ajutorul de şomaj în mod legal şi nu a încercat să inducă în eroare autorităţile croate pentru a primi mai mulţi bani decât trebuia. În plus, cât timp autorităţile i-au acordat ajutorul de şomaj, femeia era îndreptăţită să creadă că banii pe care îi primeşte i se cuvin, deoarece nu a fost înştiinţată cu privire la un termen limită până la care avea dreptul să beneficieze de ajutor de şomaj.
„Având în vedere faptul că este bolnavă şi nu are niciun venit, autorităţile locale i-au încălcat drepturile, punând o povară individuală excesivă asupra ei”, a mai precizat CEDO.
În fine, CEDO a considerat că autorităţile croate erau responsabile să verifice perioada în care femeia avea dreptul la ajutor de şomaj, iar faptul că aceasta a primit bani timp de trei ani în plus faţă de perioada stabilită este exclusiv culpa autorităţilor. De asemenea, încercând să recupereze banii oferiţi din greşeală, autorităţile au încălcat dreptul de proprietate al femeii.
Pentru aceste considerente, CEDO a hotărât că statul croat trebuie să îi plătească femeii despăgubiri pentru daune morale în valoare de 2.600 de euro.
Notă: Deciziile CEDO sunt importante și pentru România, ca stat semnatar al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ele oferă uneori soluții pe care le pot lua în considerare și justițiabilii din România, dar și cei care fac ori aplică legea.
Comentarii articol (4)