A rămâne doar cu nuda proprietate înseamnă că altcineva are un drept de uzufruct/uz/abitație cu privire la bunul respectiv. Adesea, în practică se întâmplă ca cineva să vândă/doneze nuda proprietate și să-și oprească uzufructul acelui bun (un imobil) pentru tot restul vieții (uzufruct viager).
"În lipsă de stipulație contrară, uzufructuarul are folosința exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia", scrie în Codul civil. Nudul proprietar nu mai are dreptul să folosească bunul acela, cât timp dreptul de uzufruct există și nu are dreptul nici să-i stânjenească cumva folosința uzufructuarului. Dar poate să vândă nuda proprietate mai departe altcuiva, o poate ipoteca sau dona ș.a.m.d. Poate, deci, dispune de bunul respectiv, iar dacă folosința uzufructuarului e abuzivă, ar putea avea succes și cu lăsarea uzufructuarului fără dreptul său.
"În absența unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispozițiile în materie de carte funciară fiind aplicabile", mai scrie în Codul civil, ceea ce înseamnă că, dacă, de exemplu, nudul proprietar n-a stabilit asta prin contract dinainte cu uzufructuarul, se poate trezi că are un altul în locul celui dintâi.
Fără să mai intrăm și în alte discuții legate de dreptul de uzufruct și ce mai presupune el, pentru că nu despre asta vorbim aici, ci despre nuda proprietate, trebuie lămurit un aspect: a avea nuda proprietate nu înseamnă a fi proprietarul unui apartament pe care îl dai în chirie altcuiva. Contractul de locațiune a unui imobil (de închiriere imobiliară) este una, cel de uzufruct este alta.
Am dat recent peste un Citizen Kane care se plângea de faptul că a fost "păcălit" la notar, crezând că a cumpărat un imobil cu toate drepturile/superputerile de care spuneam mai sus, când, de fapt, a văzut pe document că scrie nudă proprietate. Dincolo de ideea de a fi indus în eroare sau de a te considera indus în eroare la cumpărarea unui imobil, e important de reținut următorul aspect: chiar dacă cel care dobândește inițial nuda proprietate are un drept incomplet, la un moment dat, va avea tot dreptul, cu tot ceea ce presupune el, adică și posesie, și folosință.
Uzufructul nu poate ține o sută de ani, conform Codului civil. El poate fi cel mult viager -- ceea ce înseamnă că momentul când dreptul se stinge ține mai mult sau mai puțin de hazard -- ori, în cazul persoanelor juridice, are maximum 30 de ani. Indiferent ce scrie în contract.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (5)