Semne pentru o nouă criză. Mii de mall-uri sunt în cădere liberă
Într-o perioadă în care la nivel global abia începem să simţim efectele unei recuperări economice, în Statele Unite mii de mall-uri se află în cădere liberă, prevestind o nouă criză - cea a retailerilor. Mall-urile americane mor încet dar sigur, ca urmare a integrării tot mai mari a comerţului online în comportamentul consumatorilor.
Nu doar mall-urile au de suferit - peste 6400 de magazine au fost închise doar în ultimul an, ceea ce a însemnat şi o reducere drastică a locurilor de muncă. Iar potrivit celor mai recente estimări ale analiştilor, în următorii 5 ani, Statele Unite se vor confrunta cu o adevărată criză pe piaţa centrelor comerciale - peste două treimi dintre acestea vor rămâne în paragină. Un lucru este cert - dezvoltatorii trebuie să se reinventeze acum, prin redefinirea mall-urilor tradiționale, așa cum le cunoaștem, pentru a se adapta consumului nou.
Comerţul online a dus la moartea mall-urilor din Statele Unite, iar dispariţia acestora este chiar mai îngrijorătoare decât prognozele de anul trecut. Dacă până acum, analiştii estimau că doar un sfert dintre centrele comericale americane se vor închide, în următorii ani, prognozele au crescut acum la 75%. Asta înseamnă, ca până în 2023, în America nu vor mai exista decât 300 de malluri, din cele 1200 câte sunt în prezent.
România, cea mai mare creştere la preţul pentru un litru de combustibil, din Europa
Şoferii au motive să fie supăraţi, confirmă statisticile europene. La noi benzina s-a scumpit cel mai mult din tot continentul. Ce-i drept, sunt şi ţări unde preţurile sunt mai mari, dar şi salariile sunt la fel acolo. Una peste alta, explicaţia, creşterea cotaţiei la petrol, nu ajută pe nimeni.
În doar 5 luni, România a înregistrat cea mai mare creştere la preţul pentru 1 litru de combustibil din Europa. Dacă la începutul anului, pe 1 ianuarie plăteam pentru 1 litru de benzină 5,16 lei, la jumătatea lunii mai am ajuns să plătim pentru acelaşi litru 5,72 de lei. Datele statistice arată că vorbim de o creştere foarte mare, cea mai mare din Europa de 11,8 la sută.
În cazul motorinei, avansul a fost de 10,9 procente.
Şoferii care se uită la exemplele din străinătate fac calcule şi pentru Italia. Acolo se vând unii dintre cei mai scumpi carburanţi din Europa, dar salariile îi ajută pe localnici să nu simtă gaura din buzunar. Salariul mediu net din peninsulă sare de 1.700 de euro pe lună.
Defrișări ilegale în arii protejate din România. „Pădurea vrea să o tăiem”
România are păduri protejate doar cu numele. Defrişările ilegale afectează chiar şi parcurile naţionale de la noi din țară, iar de această situaţie ruşinoasă ajung acum să afle şi europenii.
Aproape 400.000 de metri cubi au fost tăiaţi, într-un singur an, din cele 13 parcuri naţionale ale României.
Drujbele au fost necruţătoare în Domogled, unde s-a tăiat cel mai mult. Deşi, pe hârtie, este o arie protejată de interes naţional, în realitate 123 de metri cubi de pădure au fost raşi de pe faţa pământului în mod ilegal.
A fost acolo un europarlamentar austriac, care a auzit de fenomenul defrişărilor ilegale din România şi a vrut să vadă totul cu ochii lui.
„Ceea ce am văzut la fața locului este exploatare intensivă a pădurilor, făcută în mod profesional, într-un mod sustenabil pentru comerț, dar asta nu are nimic de-a face cu apărarea mediului într-un parc național”, spune Thomas Waitz, europarlamentar si reprezentant al Partidului Verde Austria.
Comentarii articol (0)