Prevederile Codului de procedură fiscală urmează să fie modificate prin ordonanță. Mai precis, este vorba de un proiect de OG aflat în lucru la Guvern. Ca să se aplice, documentul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Printre propuneri se numără și unele referitoare la controlul antifraudă desfășurat inopinat de inspectorii Fiscului, acestea fiind transmise la Ministerul Finanțelor, de către Camera Consultanților Fiscali (CCF), în cursul verii.
Spre deosebire de regulile aplicabile acum, inspectorii antifraudă vor fi obligați să prezinte, atunci când încep un control inopinat la firme, un aviz prin care să-și motiveze verificările. În prezent, Codul de procedură fiscală nu conține o asemenea dispoziție.
„La începerea controlului operativ și inopinat, contribuabilul/plătitorul supus controlului antifraudă are dreptul de a fi înștiințat cu privire la acțiunea care urmează să se desfășoare. În acest scop, inspectorul antifraudă desemnat cu efectuarea controlului înmânează contribuabilului/plătitorului un aviz de control care cuprinde temeiul juridic și obiectul controlului antifraudă”, scrie în document.
Totodată, în Codul de procedură fiscală ar putea să apară completări și în ceea ce privește rezultatele controalelor antifraudă. Astfel, procesul-verbal sau actul de control încheiat la finalul verificării va fi comunicat și companiei, care va putea să-și exprime punctul de vedere vizavi de aspectele observate de autorități.
„Contribuabilul/Plătitorul își poate exprima punctul de vedere față de constatările menționate în procesul-verbal/actul de control în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicare”, este propunerea din proiectul de OG.
Controlul antifraudă are o reglementare sumară în prezent
Modificările propuse de CCF și pe care Guvernul vrea să le introducă în legislație vin în contextul în care regulile actuale referitoare la controlul antifraudă desfășurat inopinat la firme sunt destul de puține.
„Controlul operativ și inopinat se efectuează de către inspectorii antifraudă, cu excepția celor din cadrul Direcției de combatere a fraudelor, în condițiile legii. Controlul operativ și inopinat se poate efectua și în scopul realizării de operațiuni de control tematic care reprezintă activitatea de verificare prin care se urmărește constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activități economice determinate”, prevede acum Codul.
Atunci când începe un control antifraudă, inspectorii trebuie să se legitimeze, fără să existe vreo obligație de informare cu privire la motivele verificărilor.
În afară de aceste prevederi, în Cod mai este precizat că, dacă verificările se fac la sediul social sau la sediile secundare, trebuie făcută o mențiune în registrul unic de control al companiei. În fine, mai scrie doar că la finalizarea controlului se încheie un proces-verbal sau un act de control, fără alte detalieri.
Atenție! Prevederile propuse prin proiectul de OG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie adoptate și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)