Proiect: Aeroport în sudul Capitalei
Adunaţii Copăceni - Bejing, Adunaţii Copăceni - New-York. Ori Shanghai, Dubai, Taipei... Dacă va fi să fie cum vrea guvernul actual, ori cum în zadar au promis guvernele ultimului deceniu, din mărunta comună giurgiuveană se va zbura, curând, spre Asia şi America, deopotrivă. Minunea e aşteptată şi-n Adunaţi, şi la vecinii din 1 Decembrie. Ar dezvolta zona, zic localnicii. Li s-ar face drumuri bune, ar veni şi metroul... Plus că-n locul ciulinilor şi hârtoapelor de astăzi, ar sclipi... stewardesele.
Viorica Dăncilă, primul ministru al României: Al cincilea proiect: construirea aeroportului Bucureşti - Sud.
Proiectul guvernamental anunţat recent are nevoie de cel puţin 300 de hectare. În sudul Capitalei, însă, o asemenea suprafaţă nu există nici la Popeşti - Leordeni, nici la 1 Decembrie, Berceni sau Dărăşti. Aeroportul ar putea fi construit doar la Adunaţii Copăceni, pe câmpul din dreapta şoselei spre Giurgiu. Politicienii au pus ochii pe teren de câțiva ani, dar până acum degeaba: încă-i sărăcie în comună, tot ciulini cresc pe şanţuri, iar multe drumuri... tot ca vai de ele sunt.
Cifre statistice: Dispare febra proiectelor rezidențiale
Fie că vorbim doar de luna mai sau de primele cinci luni ale anului, volumul construcțiilor rezidențiale noi a scăzut, față de aceleași perioade ale anului trecut, cu un sfert până la o treime.
Dacă am putut vorbi până acum de un boom în privința proiectelor imobiliare noi , atunci este sigur că acest boom este pe cale de dispariție.
Cifre publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS) indică o scădere importantă a volumelor lucrărilor de construcție, în special în cazul proiectelor rezidențiale.
”Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a crescut pe total cu 1,2 %, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 24,9 % şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 9,4 %. Scădere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 4,1 %”, au spus vineri oficialii de la Statistică privind cifre care se referăla luna mai 2018 fațăde mai 2017.
Ce ne prognozează bancherii pentru următorul an
Economia românească va fi caracterizată în următorul an de o inflație situată la plaja superioară a estimărilor BNR și de o creștere economică mai moderată față de cea din prezent, estimează analiștii OTP Bank.
Prezentăm principalele lor prognoze:
Creşterea economică. Aceasta ar putea fi de 4% în 2018 şi de 3,8% anul viitor, urmând să atingă în 2020 nivelul de 3,3%, în apropiere de potenţialul său de creştere, a afirmat, joi, Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.ro.
"Scenariul de bază pentru anul viitor este că ne aşteptăm tot la o creştere robustă, de 3,8%, puţin peste consensul pieţei, şi pentru 2020 la o creştere economică uşor peste 3%. Cred că în 2020 ajungem la creşterea potenţială. Anul 2017 a fost unul excepţional...Potenţialul de creştere noi l-am estimat la 3,4% la începutul anului, dar este mai mic, cred că undeva la 3% în acest moment", a declarat Csaba Balint.
Comentarii articol (0)