Din 31 martie 2019, în România se va aplica sistemul garanție-returnare a ambalajelor reutilizabile, introdus anul trecut în legislația noastră prin OUG nr. 74/2018. Vorbim de un sistem prin care românii vor plăti la produsele astfel ambalate o garanție de 0,5 lei, pe care o vor recupera când aduc ambalajul la schimb, în baza bonului fiscal.
Acest sistem și toate prevederile ce deservesc aplicării sale vizează în mod direct toți comercianții care pun în vânzare produse în ambalaje reutilizabile (producătorii trebuie să marcheze pe produs faptul că e vorba de un ambalaj reutilizabil).
Obligația de a informa consumatorii despre acest sistem și cum funcționează garanția de 0,5 lei, obligația de a primi la schimb ambalajele și de returnare a garanțiilor vor apăsa pe toți acești comercianți, dar marile magazine vor avea și mai multe obligații față de micii comercianți.
Notă: Când vorbim de mari comercianți, ne referim la structurile de vânzare cu suprafețe medii (adică între 400 și 1.000 m2), precum și la cei cu suprafețe de vânzare de peste 1.000 m2, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 99/2000.
Ce obligații pune Legea nr. 249/2015 în sarcina comercianților mijlocii și mari? În primul rând, să ofere consumatorului posibilitatea de a alege, la cumpărare, produse ambalate atât în ambalaje reutilizabile, cât și de unică folosință. Aici, Legea nr. 249/2015 prevede că, dacă sunt disponibile în oferta furnizorului și produsele cu ambalaje de unică folosință, și produse cu ambalaje reutilizabile, magazinul ar trebui să aibă produse din ambele categorii.
În al doilea rând, legea obligă acești comercianți să asigure pentru consumatori posibilitatea de a scăpa de ambalaje la cumpărarea produselor, fără a le cere bani.
În al treilea rând, prevede legea, comercianții mijlocii și mari trebuie să organizeze, fie în cadrul structurii de vânzare, fie foarte aproape, puncte de preluare și rambursare a garanției bănești pentru ambalajele primare reutilizabile.
În al patrulea rând, mai prevede actul normativ, aceste magazine vor trebui să se asigure că operatorii economici care introduc pe piața română produsele comercializate de ei sunt incluși în lista publicată de Administrația Fondului pentru Mediu cu operatorii economici care sunt responsabili pentru preluarea și valorificarea de la consumatori/ utilizatori finali a ambalajelor/deșeurilor de ambalaje.
Apoi, operatorii economici deținători de ambalaje folosite și/sau deșeuri de ambalaje din comerț au obligația să returneze ambalajele către entitățile cu care au contract și să predea deșeurile către colectori desemnați potrivit legii. De asemenea, ei pot asigura reciclarea ambalajelor, iar cele ce nu pot fi reciclate, valorificate prin alte metode, potrivit Legii nr. 249/2015.
În fine, nerespectarea acestor obligații poate fi sancționată de autorități cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei, potrivit aceleiași legi.
Poate vrei să citești și: Administrarea deşeurilor: Cum se face colectarea şi cum se ţine evidenţa acestora la firme?
Comentarii articol (0)