Iată, mai jos, o analiză comparativă a tipului de candidat, a contractului, a remunerației obligatorii și a subvenției primite în cazul fiecărui intern, stagiar sau ucenic.
Reglementarea internshipului este prevăzută de Legea nr. 176/2018, ucenicia la locul de muncă e tratată prin Legea nr. 279/2005, iar stagiatura debutanților în profesie este reglementată de Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
1. Cine poate fi intern/stagiar/ucenic?
Stagiarul este un debutant în profesie, proaspăt absolvent al învățământului superior, pe care firma îl angajează cu contract de muncă (cu excepția celor care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii).
Internul este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională. Aceeași persoană va putea fi intern la mai multe firme/angajatori de la stat, dar nu la aceeași firmă (decât dacă ar fi vorba de ramuri distincte de activitate).
În fine, ucenicul e persoana cu vârsta de peste 16 ani care, din voință proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. Ucenicul caută formare profesională pentru ocupația din care vrea să câștige bani.
2. Ce tip de contract se încheie cu fiecare?
Fiecare dintre cele trei legi de mai sus prevăd condiții specifice pentru contractele de stagiatură, internship și ucenicie.
Să începem cu internshipul: potrivit Legii nr. 176/2018, organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) va fi obligată să-i facă internului un contract în condițiile legii, riscând altfel amenzi și de 20.000 de lei. Ca durată, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total.
Contractul de ucenicie este, potrivit Legii nr. 279/2005, un tip de contract de muncă special, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea angajatorului, cu plata unui salariu și bifarea tuturor condițiilor pentru formarea profesională. Ca durată, în funcție de nivelul de calificare, un astfel de contract se poate face pe perioade între 12 și 36 de luni (și poate exista o perioadă de probă de cel mult 30 de zile lucrătoare). Lipsa contractului poate duce la amenzi de câte 10.000 de lei.
În schimb, contractul de stagiatură este un contract atașat contractului de muncă al stagiarului cu un angajator și care are o durată fixă: șase luni, cu excepția situațiilor în care prin legi speciale se prevede o altă durată. Lipsa contractului de stagiu atrage amenzi între 1.000 și 2.000 lei, potrivit Legii nr. 335/2013.
3. Remunerația obligatorie și taxarea contractelor
Cum contractul de ucenicie e, de fapt, un tip de contract de muncă, iar cel de stagiatură e atașat unui contract de muncă, este clar că ucenicul și stagiarul primesc un salariu corespunzător orelor de muncă prestate, că pentru acel salariu se datorează impozit și contribuții ș.a.m.d.
La internship, în schimb, Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație (asimilată veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului), de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut (salariul minim brut este de 2.300 lei în 2021), proporțională cu timpul efectiv lucrat. Cei care nu-și plătesc internii riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
4. Subvențiile de la stat
Pentru întreaga perioadă a contractului de ucenicie/stagiatură, firmele pot primi pentru fiecare ucenic/stagiar câte 2.250 de lei, potrivit unor modificări recent aduse celor două legi care reglementează cele două tipuri de contracte. Cum poate un angajator să ceară bani de la stat pentru ucenicii aduși la firmă sau pentru stagiari? Detalii se regăsesc aici și aici.
În schimb, pentru cei care lucrează cu internii pe baza unor contracte de intership pe care apoi le transformă în contracte individuale de muncă primesc o primă de promovare în valoare de 4.586 lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raportului de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin doi ani. Mai multe detalii despre obținerea acestor bani, aici.
Notă: Angajatorii care iau în considerare acordarea acestor subvenții pentru ucenicii/stagiarii/internii pe care îi angajează ar trebui să analizeze cu atenție condițiile în care se pot încheia contractele respective și cele în care se acordă banii. Același candidat nu poate fi trecut prin două sau trei astfel de contracte, pentru ca firma să obțină de pe urma sa două sau mai multe astfel de subvenții: doar un anumit tip de candidat poate fi ucenic, stagiar ori intern.
Comentarii articol (0)