Forma de organizare a solicitantului reprezintă unul dintre principalele criterii pe care finanțatorul le impune prin intermediul ghidului solicitantului celor care doresc să solicite finanțare nerambursabilă.
În timp ce unele programe de finanțare sunt permisive, fără a impune restricții drastice în ceea ce privește forma de organizare a solicitanților, alte programe stabilesc strict faptul că doar anumiți solicitanți pot pregăti și depune proiecte în cadrul sesiunilor pe care le lansează pe durata unui an.
1. Persoanele fizice pot participa gratuit la cursuri
Totuși, ceea ce au în comun toate programele de finanțare este imposibilitatea persoanelor fizice de a depune cereri de finanțare și de a solicita acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru proiectele pe care intenționează să le dezvolte.
Astfel, persoanele fizice nu pot cere sprijin financiar pentru înființarea unor afaceri noi în domenii precum agricultura, producția de bunuri, prestarea de diverse servicii, industrii creative sau comerț.
Cu toate acestea, persoanele fizice se pot înscrie la cursuri de instruire sau formare profesională organizate prin intermediul programului Empretec sau prin intermediul Programului Operațional pentru Capital Uman (POCU).
2. Persoanele fizice autorizate pot obține bani și pentru dezvoltarea afacerilor
Fondurile europene nerambursabile pentru inițierea sau dezvoltarea unor afaceri pot fi alocate, în anumite condiții, și persoanelor fizice autorizate (PFA) sau întreprinderilor individuale (II). Cel mai cunoscut exemplu este cel al Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) care acceptă aceste forme de organizare în cadrul celor mai importante măsuri de finanțare, precum:
- modernizarea exploatațiilor agricole (submăsura 4.1);
- procesarea produselor agricole (submăsura 4.2);
- instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1);
- dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3);
- inițierea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural (submăsurile 6.2 și 6.4).
Totuși, aceste afaceri trebuie să fie inițiate în agricultură sau în spațiul rural, după cum este ușor de intuit și din denumirea submăsurilor amintite mai sus.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)