Noua lege a asociațiilor, respectiv Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, se va aplica din 28 septembrie 2018 și va aduce mai multe noutăți legate de modul în care pot funcționa acestea.
După cum stipulează noua lege, administrarea unui imobil va putea fi făcută de către o persoană fizică, o persoană fizică autorizată sau o firmă specializată. Angajarea administratorilor de bloc va putea fi făcută în baza unui contract individual de muncă sau a unuia de prestări servicii. În prezent, angajarea unui administrator de bloc se poate face doar în baza unui contract de muncă.
Una dintre principalele schimbări care vizează activitatea administratorilor va fi obligația acestora de a deține un certificat de calificare profesională. Mai exact, din septembrie 2018, o persoană care dorește să desfășoare activitatea de administrator de bloc va avea la dispoziție 12 luni (până în 28 septembrie 2019) pentru a obține un certificat de calificare profesională.
Persoana care dorește să devină administrator de bloc va trebui să obțină, de la primarul localității în care se află blocul, un atestat al calității de administrator de imobile. Atestatul se eliberează în baza certificatului amintit mai sus, și anume cel de calificare profesională, dar și a cazierului judiciar și a celui fiscal. Atestatul are o durată de valabilitate de patru ani. În imobilele cu până la zece apartamente, președintele asociației de proprietari poate ocupa și funcția de administrator, dar doar dacă acest lucru este decis în cadrul adunării generale.
Potrivit noii legi a asociațiilor, un administrator are, printre altele și în mod evident, obligația de a administra imobilul, de a propune și supraveghea lucrările de întreținere a clădirii, de a ține contabilitatea asociației (în partidă simplă), de a conduce activitatea de casierie și de a gestiona bunurile și banii asociației. Tot administratorul blocului va face formalitățile pentru contractarea unor furnizori de servicii pentru întreținerea imobilului (lift, curățenie etc).
Legea nr. 196/2018 stabilește și că administratorul are obligația de a gestiona fondul de rulment și fondul de reparații. Mai exact, documentul va obliga asociația de proprietari să stabilească valoarea fondului de rulment și a celui de reparații și cota de participare a fiecărui proprietar la fiecare dintre aceste două fonduri. În momentul de față, fondul de rulment este reglementat de Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, nu de legea propriu-zisă.
Același document stabilește că administratorul va fi obligat să calculeze, să întocmească și să afișeze la avizier lista cu cheltuielile lunare de întreținere. Această listă se va întocmi în cel mult cinci zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii. Pe lângă lista cu cheltuielile blocului, administratorul va trebui să afișeze și veniturile obținute de asociație din exploatarea părților comune (închirierea unor spații, antene de telefonie mobilă montate pe terasă etc).
O altă nouă responsabilitate a administratorului de bloc este cea legată de respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Mai exact, aceștia trebuie să se asigure că intrările/ieșirile imobilului și căile de evacuare în caz de incendiu nu sunt blocate de obiecte depozitate în dreptul acestora.
În cazul în care administratorul clădirii va fi schimbat, vechiul administrator va fi obligat să transmită, în termen de cinci zile și în baza unui proces-verbal, toate documentele, bunurile și banii pe care le-a administrat, precum și situația financiar-contabilă a asociației. Același proces-verbal va conține și seria ultimei chitanțe eliberate la plata cheltuielilor de întreținere, numele restanțierilor, sumele restante, contractele în derulare și plățile ce urmează a fi făcute.
Comentarii articol (3)