Planul de afaceri reprezintă unul dintre documentele solicitate antreprenorilor care doresc să acceseze fonduri europene sau naționale pentru înființarea unor afaceri noi sau dezvoltarea unor afaceri existente.
Structura acestui document este stabilită întotdeauna prin intermediul ghidului solicitantului și poate fi diferită de la un program de finanțare la altul. Prin urmare, respectarea instrucțiunilor furnizate de către instituția finanțatoare este obligatorie, în caz contrar fiind posibilă respingerea proiectului depus.
Iată care sunt cele mai importante capitole ale oricărui plan de afaceri:
1. Prezentarea societății solicitante de fonduri nerambursabile
Prima parte a planului de afaceri va cuprinde o scurtă descriere a societății care solicită sprijin financiar nerambursabil pentru implementarea unui proiect.
Prin urmare, în această secțiune se vor prezenta informații privind:
- denumirea societății;
- data de înființare a societății;
- sediul social și locul în care proiectul se va implementa;
- activitatea pentru care se solicită finanțare, respectiv codul CAEN aferent proiectului depus;
- asociații firmei și ponderea acestora în capitalul social.
2. Prezentarea activității propuse spre finanțare
Activitatea pentru care societatea solicită finanțare nerambursabilă va fi prezentată în detaliu, insistând pe principalele tipuri de produse realizate ca urmare a efectuării investiției descrise în proiect. Totodată, cel care elaborează planul de afaceri trebuie să prezinte informații despre caracteristicile produselor realizate și felul în care acestea se diferențiază de produsele similare realizate de către firmele concurente existente pe piață.
3. Resursele umane implicate în implementarea proiectului
Resursele umane implicate în implementarea proiectului se referă, pe de o parte, la managementul societății, respectiv persoanele cu atribuții de conducere a afacerii. Din rândul acestora se va desemna și angajatul cheie al societății, pentru care se vor prezenta calificările, specializările pe care le deține.
Pe de altă parte, resursele umane vizează și personalul cu atribuții de execuție, respectiv persoanele care vor fi angajate după implementarea proiectului. Aceste noi locuri de muncă trebuie să fie corelate cu specificul proiectului și să acopere necesarul de forță de muncă.
4. Analiza pieței
În continuarea planului de afaceri se vor prezenta informații despre următoarele aspecte:
- piața potențială de desfacere, prezentând cerințele, așteptările clienților față de produsele similare;
- concurenții existenți și concurenții potențiali;
- potențialii clienți și furnizori ai societății ca urmare a implementării planului de afaceri;
- strategia pe care societatea o va pune în practică pentru a-și atrage clienții și pentru a-i fideliza.
5. Prognozele financiare
Proiectul trebuie să fie implementat în condiții de eficiență economică, astfel încât să fie posibilă susținerea afacerii din fonduri proprii ale firmei după ce ajutorul financiar încetează.
Prin urmare, se vor prezenta informații despre:
- cantitățile produse și comercializate;
- prețurile de vânzare;
- costurile de producție implicate;
- profitul estimat;
- fluxul de numerar al afacerii;
- indicatorii economico-financiari ai investiției.
6. Justificarea necesității și oportunității investiției
Având în vedere faptul că planul de afaceri este realizat din fonduri publice nerambursabile, antreprenorul trebuie să demonstreze faptul că investiția propusă este atât necesară, cât și oportună.
Prin urmare, în această secțiune se vor prezenta, printre altele, și informații privind:
- impactul finanțării asupra realizării proiectului;
- impactul realizării proiectului asupra mediului de afaceri;
- felul în care comunitatea locală va beneficia de pe urma investiției (taxe locale, locuri de muncă, venituri mai mari pentru alți agenți economici, etc).
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)