După semnarea contractului de finanțare, antreprenorii trebuie să desfășoare două activități importante înainte de a solicita încasarea ajutorului financiar nerambursabil și anume:
- derularea procedurilor de achiziție și selectarea furnizorilor, așa cum sunt impuse în ghidul solicitantului și contractul de finanțare;
- efectuarea cheltuielilor asumate prin contractul de finanțare.
Una dintre cele mai importante reguli privind accesarea fondurilor nerambursabile este aceea că ajutorul financiar nerambursabil se plătește efectiv doar după ce beneficiarul efectuează cheltuielile asumate din surse proprii sau credite bancare. Cu toate că există și situații când se acordă sume de bani în avans (Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală fiind cel mai bun exemplu în acest caz), cele mai multe programe de finanțare impun totuși această regulă.
Spre exemplu, chiar și programul Start-up Nation, cel mai important program de finanțare al ultimilor doi ani, decontează cheltuielile eligibile efectuate de beneficiar din alte surse:
- credite bancare de tip punte;
- din fonduri proprii.
Totuși, efectuarea cheltuielilor eligibile nu este o condiție suficientă pentru a încasa ajutorul financiar nerambursabil din partea instituției finanțatoare. Utilajele și echipamentele plătite trebuie să fie livrate de către furnizor și puse în funcțiune înainte de a solicita decontarea cheltuielilor. De fapt, unul dintre principalele motive de întârziere în proiectele europene sau naționale îl reprezintă imposibilitatea furnizorului de a livra echipamentele contractate în termen util. Din moment ce bunurile nu au fost livrate, nici beneficiarul nu își poate recupera cheltuiala făcută.
În cazul în care plățile au fost făcute ca urmare a contractării unui credit bancar, beneficiarul va continua să plătească rate și dobânzi, conform graficului de rambursare asumat, până la livrarea echipamentelor, punerea lor în funcțiune, depunerea cererii de rambursare și încasarea ajutorului nerambursabil.
O cerere de rambursare trebuie să conțină următoarele documente:
- facturile emise de furnizori;
- dovada plății efectuate;
- procesele verbale de predare-primire, recepție, punere în funcțiune;
- certificate de garanție comercială.
Din momentul în care cererea de decontare este întocmită și depusă la finanțator, termenul de soluționare este de 90 de zile, în cele mai multe situații. Totuși, trebuie amintit faptul că banii nu vor fi plătiți efectiv până când nu va avea loc o vizită în teren pentru verificarea fizică a echipamentelor achiziționate și a verificării situațiilor contabile.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (2)