Vineri intră în vigoare noua reglementare a asociațiilor, cuprinsă în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Că noua lege aduce importante modificări pentru administratori, de exemplu, nu ar trebui să mai fie o noutate pentru cei direct interesați. Vor fi obligați să-și ia anumite atestate, li se va putea impune chiar procurarea unei asigurări profesionale și vor putea lucra și în baza unui contract de prestări servicii.
În noua lege se găsesc și sancțiuni pentru administratorii care nu se conformează noilor reglementări. De pildă, administratorul care nu-și va încheia asigurare pentru răspundere civilă profesională, deși i-a fost impus acest lucru, va risca o amendă de la 500 lei la 3.000 lei.
Mai departe, administrarea fără respectarea Legii asociațiilor (administratorul nu îndeplinește condițiile cerute, nu are atestat, lucrează altfel decât cu contract de prestări servicii sau contract de muncă ș.a.m.d.) poate aduce amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Folosirea și gestionarea banilor asociației în alt mod decât impune Lege asociației va atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei (dacă faptele nu pot fi încadrate ca infracțiuni, firește, chestiune valabilă pentru toate faptele enumerate aici).
Asociațiile unde nu se vor lua măsurile pentru constituirea fondului de reparații/de rulment vor risca amenzi între 2.500 și 5.000 de lei. Apoi, dacă, deși constituite fondurile, banii se vor folosi în alte scopuri, riscul este o amendă între 4.000 lei și 9.000 lei.
Ca fapte ce-l privesc nu doar pe administrator, ci și organele asociației de proprietari și pe toți membrii acesteia, amintim că simpla neconvocare a adunării generale, așa cum scrie în noua lege că trebuie făcut, va atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
În altă ordine de idei, pentru neluarea măsurilor pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a clădirii și a instalațiilor comune se pot da amenzi între 200 și 1.000 de lei, potrivit noii legi.
Și, în fine, responsabilitatea comitetului executiv de a ține evidența și de a răspunde de păstrarea în bune condiții a arhivei documentelor financiar-contabile ale asociației are atașată o amendă între 200 și 1.000 de lei în caz de nerespectare.
În fine, legea nouă se completează și cu reglementările de la regimul contravențiilor. Prin urmare, cei sancționați contravențional au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege (ne raportăm la cea mai mică sumă prevăzută în fiecare dintre cazurile de mai sus). Cât despre agenții constatatori, respectiv cine va putea aplica amenzile, legea menționează polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, de la caz la caz.
Comentarii articol (16)