„Aproximativ unu din cinci (19%) angajatori din România și-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, similar cu cel din 2018, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR Adecco România”, scrie sursa citată într-un comunicat de presă publicat miercuri.
Dacă o parte dintre firme au fost luate prin surprindere de anunțul majorării salariului minim brut, 34% dintre companii spun că nu vor fi afectate de măsură, deoarece n-au salariați plătiți cu minimul pe economie.
Din sondaj reiese că 7% dintre angajatori au luat în calcul o majorare a salariului minim până la valoarea de 2.000 de lei, iar 11% - la valoarea de 2.100 de lei. Totodată, 24% dintre angajatori au spus că încă nu și-au stabilit bugetul de salarii pe anul 2019.
„Sondajul Adecco a fost realizat înainte să existe o informație oficială privind nivelul salariului minim din 2019. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariați să nu rămână același”, a precizat Florin Godean, country manager la Adecco România, conform comunicatului de presă.
Ministrul muncii a declarat luni că se lucrează deja la o hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut să fie majorat, de la 1.900 la 2.050 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2019. Intenția de a majora anual salariul minim cu 100 de lei net a fost inclusă de la bun început în programul de guvernare al Executivului condus de Viorica Dăncilă.