Conform unor declarații recente, ministrul muncii a propus creșterea salariului minim brut pe economie și introducerea unei diferențieri pentru persoanele cu vechime și studii superioare. Astfel, începând cu data de 1 noiembrie 2018, salariul minim pe economie ar putea fi:
- 2.080 de lei pentru salariul de bază;
- 2.350 de lei pentru persoanele care au acumulat cel puțin 15 ani de vechime în muncă sau ocupă un post ce necesită studii superioare.
Propusă cu doar câteva zile înainte de a deveni efectivă, măsura nu este bine primită de către angajatori, care acuză creșterea costului cu forța de muncă și lipsa de predictibilitate.
Totuși, introducerea unui salariu minim pentru persoanele cu vechime și studii superioare poate genera efecte negative exact pentru persoanele vizate de această măsură.
1. Măsura poate conduce la creșterea șomajului în rândul tinerilor
Tinerii absolvenți de facultate ar trebui angajați, conform acestei măsuri, cu un salariu brut de 2.350 de lei, cu 270 de lei pe lună mai mare decât salariul minim oferit unei persoane fără studii superioare. Prin urmare, o primă măsură pe care o putem anticipa ar fi reticența companiilor de a angaja persoane cu studii superioare, proaspăt absolvente, și prin urmare lipsite de o minimă experiență în muncă.
2. Șomajul ar putea crește și în rândul persoanelor în vârstă
Și persoanele care au cel puțin 15 ani vechime în muncă ar putea fi afectate de această măsură, aparent benefică. Astfel, persoanele care se apropie de vârsta pensionării (dar nu neapărat doar acestea) ar putea fi, precum în exemplul anterior, “ocolite” de ofertele de angajare. O firmă ar prefera să angajeze persoane care nu îndeplinesc încă acest criteriu al vechimii de cel puțin 15 ani în muncă, oferindu-le, în acest fel, un salariu mai mic.
3. Persoanele cu studii superioare vor fi încadrate în muncă pe posturi sub nivelul lor de pregătire
Un alt efect al introducerii unui salariu diferențiat pentru studii superioare ar fi acela că angajatorii le vor propune acestor persoane doar posturi ce necesită studii medii, spre exemplu, oferindu-le totodată și un salariu diminuat. Cu toate acestea, sarcinile de îndeplinit ar putea fi stabilite în afara obligațiilor ce decurg din contractul de muncă sau fișa postului.
4. Încurajarea muncii la negru
Obligate să mărească costurile cu forța de muncă într-un termen atât de scurt și fără șă-și fi bugetat aceste cheltuieli, firmele care nu vor putea suporta salariile mărite ar putea fi tentate să apeleze la munca la negru.
Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim brut trebuie adoptat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.